luni 15 iulie 2024

Dramele Cristinei Țopescu: de la arestare în ’89 la lupta încrâncenată cu băncile

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Dincolo de imaginea blajină și caldă, de dragostea imensă pentru semeni și animale, Cristina Țopescu a fost o luptătoare. A trait o serie de povesti cutremurătoare și s-a luat la trântă cu viața de mai multe ori. În continuare vă prezint câteva episoade mai puțin mediatizate din viața realizatoarei TV, care făcuse recent pasul către lumea politică, acceptând să îl consilieze pe ministrul Sănătății, Victor Costache.

Trei luni de pușcărie

În septembrie 1989, Cristina Țopescu a fost arestată de comuniști și aruncată în penitenciar. Nu avea nici 30 de ani, când a încercat să părăsească ilegal țara pe la granița cu Iugoslavia și a fost prinsă împreună cu un grup de 30 de persoane și dusă cu țeava armei între omoplați până la garnizoana de la Oravița.
Ceea ce o îndemnase pe Cristina sa facă acest gest era drama familiei sale. Mama ei, fugită în Germania, era suspectă de cancer la pancreas, iar fiica avea interdicție de a părăsi țara, din motive de „dosar”. În plus, refuzase cu obstinație să se înscrie în PCR. Gestul său a dus în mod evident la aruncarea în penitenciar, unde ar fi stat probabil multă vreme, dacă nu venea revoluția din decembrie.

Aproape de falimentul personal

Sistemul bancar a fost un alt inamic redutabil din viața jurnalistei, cu care a pierdut multe bătălii. A apelat, la fel ca mulți români, la credite pe care le-a luat în momente nepotrivite, în monede nefericite și a fost de mai multe ori executată de bănci.

În 2008 a împrumutat aproape 300.000 de franci elvețieni, garantând cu o casă frumoasă în Balotesti. Instalarea crizei economice a pus-o la pământ. A urmat un șir lung de procese, la finalul cărora banca a obținut executarea vilei. Între timp se aflase faptul că vedeta TV ipotecare încă din 2004 terenul de sub acea vila, la o altă bancă.
Pierderea casei nu a fost singura lovitură financiară. Aceasta împrumutate sume mari de bani și de la prieteni, iar o parte dintre aceștia au acționat-o în instanță pentru recuperarea datoriilor. Este cazul unei prietene care a executat-o silit pentru recuperarea unui împrumut de 26.000 de euro.

În 2015, după ce fusese executată silit de mai multe ori, pierduse casa și era încă sub presiunea altor credite restante, a făcut o criză de nervi în sediul unei bănci. Apoi s-a transformat într-un opozant asumat al sistemului bancar. A fost anul în care un polițist se sinucisese din cauza unui credit pe care nu l-a putut achita la Bancpost. Cazul acestuia a reprezentat subiect aprig de dezbatere, în mai multe emisiuni realizate de Cristina Țopescu.

Războaie asumate

„Sunt nemulţumită de ceea ce se întâmplă în ţara mea, de la nivelul autorităţilor până la cel al omului de pe stradă. Vă imaginaţi, aşadar, câte lupte am de dus. De luptat ne luptăm mai mulţi, nu suficient de mulţi, din păcate”, aceasta este mărturisirea Cristinei într-un interviu dat la radio.

Nu a fost singura dată când aceasta a recunoscut că trăiește din război în război. Se pare că singurii săi aliați fideli au fost câinii, acele ființe de care i-a plăcut să se înconjoare și pe care le iubea enorm. Chiar și din cauză lor a avut nenumărate certuri cu vecinii, o parte dintre aceștia fiind nemulțumiți de prezența animalelor lângă casele lor. Proprietatea din Balotești era mereu vizitată de polițiști, ca urmare a reclamațiilor făcute de vecini…

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro