vineri 14 iunie 2024

Eurohold și EIG vs Guvern: Arbitraj pentru 500 milioane euro

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) şi Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus o Cerere de Arbitraj oficial împotriva Guvernului României la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor de Investiţii (ICSID) din Washington DC. Valoarea reclamaţiei depăşeşte 500 milioane euro, conform declaraţiilor acţionarilor anteriori ai Euroins.

Conform unei declarații din partea Eurohold, litigiul a fost făcut public miercuri seară pe Bursa de Valori din Sofia.

Eurohold şi EIG au iniţiat o procedură de arbitraj împotriva statului român pentru nerespectarea obligaţiilor stipulate în tratatul bilateral de investiţii dintre Bulgaria şi România, inclusiv obligaţia de a oferi un tratament just şi echitabil companiilor. EIG a fost unul dintre cei mai importanţi investitori din piaţa asigurărilor din România, având investiţii de aproximativ 280 de milioane de euro.

Eurohold şi EIG luptă pentru dreptate şi compensaţii în faţa multiplelor acţiuni ilegale ale autorităţilor române care au cauzat daune afacerilor EIG din România şi au distrus complet compania Euroins România. Aceste acţiuni negative au avut un impact major asupra întregului sector de asigurări din România, afectând atât asiguraţii cât şi persoanele lezate de aceste asigurări.

Compania susţine că pe 17 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras în mod nejustificat licenţa Euroins România. Executivul Eurohold a declarat anterior decizia autorităţii de reglementare ca fiind „arbitrară şi discriminatorie”, constituind practic o expropriere ilegală a Euroins România şi încălcând flagrant drepturile UE şi internaţionale. Această decizie nelegală a ASF a dus la falimentul companiei româneşti în iunie 2023, distrugând operaţiunile acestuia şi punând capăt poziţiei sale de lider în sectorul asigurărilor locale.

Eurohold
Eurohold şi EIG luptă pentru dreptate

În data de 25 octombrie 2023, Eurohold şi EIG au înaintat Guvernului României o Notificare de Litigiu, cerând rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor legate de cazul Euroins România, fără a afecta dreptul grupului de a recurge la arbitraj. Cu toate acestea, Guvernul României nu a ales să utilizeze această opţiune.

După cum am informat anterior toate părţile implicate, vom face tot ce este posibil din punct de vedere legal pentru a ne proteja investiţiile. Din păcate, statul român nu a acordat nicio atenţie problemelor semnalate de către noi şi nici nu a fost disponibil pentru discuţii în acest sens. În plus, autorităţile au ignorat complet propunerile noastre constructive privind rezolvarea litigiului şi minimizarea daunelor şi costurilor suportate de cetăţenii români în urma revocării ilegale a licenţei Euroins România. Prin urmare, următorul pas logic este continuarea procedurii de arbitraj”, a declarat Todor Danailov, director general al EIG.

Eurohold şi EIG au ales să se adreseze unei firme multinaţionale de avocatură, Pinsent Masons, pentru a fi consiliate în procedurile lor de arbitraj. De asemenea, au luat în considerare şi ajutorul oferit de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari şi mai prestigioase firme de avocatură din Bulgaria.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar de top, care activează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Compania este listată la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia. Eurohold controlează Electrohold, un grup energetic important din Bulgaria şi proprietarul celui mai mare distribuitor, furnizor şi comerciant de energie electrică din ţară, care angajează 3.000 de oameni şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori.

De asemenea, Eurohold este proprietara Euroins Insurance Group AD (EIG), un grup important în domeniul asigurărilor în regiune, cu operaţiuni în 11 ţări.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro