luni 26 februarie 2024

Evolutie Socio-Lingvistică: Înjurăturile au Devenit Tot Mai Acceptate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Utilizarea limbajului licențios crește tot mai mult în conversațiile informale, fiind folosit pentru a sublinia anumite aspecte sau pentru a întări legăturile sociale, mai degrabă decât pentru a ofensa, conform experților în domeniul lingvisticii.

Un exemplu menționat de The Guardian este cazul prezentatoarei BBC Mishal Husain, care a utilizat un limbaj licențios de șapte ori în mai puțin de un minut în timpul unui interviu cu ministrul de interne, James Cleverly.

Dr. Robbie Love, un profesor de limba engleză la Universitatea Aston din Birmingham, a afirmat că utilizarea înjurăturilor depinde în totalitate de context. În cazul prezentatorului BBC, Mishal Husain, aceasta nu a recurgut la limbaj licențios cu intenția de a ofensa pe cineva, ci pentru a sublinia un anumit punct.

Conform declarațiilor lui Love, cercetările arată că oamenii recurg frecvent la înjurături în conversațiile informale pentru a-și exprima surpriza, a genera umor, a-și arăta solidaritatea cu colegii sau pentru a face o remarcă provocatoare.

Love, care a publicat studii privind evoluția înjurăturilor în conversațiile informale între anii 1990 și 2010, inclusiv utilizarea cuvântului „F…” în rândul adolescenților britanici, a menționat că majoritatea înjurăturilor au devenit mai puțin tabu datorită modului în care oamenii le utilizează.

Yehuda Baruch, profesor de management la Universitatea din Southampton, a adăugat că înjurăturile sunt adesea folosite pentru a reduce stresul, a crea coeziune în echipă și a atrage atenția.

Baruch a subliniat că înjurăturile pot fi folosite și într-un mod „calculat” pentru a atrage atenția, exemplificând cu folosirea cuvântului „F…” de către Elon Musk într-un interviu la summit-ul DealBook al New York Times.

Potrivit experților, acceptarea înjurăturilor în societate crește, deoarece acestea sunt folosite din ce în ce mai des în alte scopuri decât cel de a insulta.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro