sâmbătă 13 aprilie 2024

Experții UE, la București, în plin scandal politic

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

O delegație a Comisiei Europene efectuează de luni până miercuri o vizită la București, anunță Guvernul. Experții europeni se vor întâlni cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniile vizate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV).

“O nouă misiune de evaluare va avea loc în perioada 10-12 februarie 2020, experții Comisiei Europene urmând să aibă întâlniri cu reprezentanții instituțiilor responsabile în ariile vizate de MCV”, anunță Guvernul, potrivit Mediafax.

În acest context, Executivul a publicat pe site Codul de conduită al membrilor Guvernului României, îndeplinind astfel o recomandare dintre cele incluse în Mecanismul de Cooperare și Verificare. Aceasta este una dintre cele două recomandări cu relevanță pentru activitatea Guvernului, care ar fi trebuit implementate până în octombrie 2019, respectiv până la precedenta misiune de evaluare.

Ce prevede Codul de conduită

– membrii Guvernului își exercită mandatul în conformitate cu principiul separației și echilibrului puterilor, cu respectarea independenței justiției.

– principiile după care își ghidează ativitatea Executivul sunt: supremația Constituției și a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul și exemplul personal; integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice.

– membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

– demnitarii Guvernului trebuie să asigure ”folosirea utilă și eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale”.

– La capitolul Integritate morală este prevăzut că „membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje” care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor.

– membrii Executivului sunt obligați să anunțe orice posibil conflict de interese si nu au voie să își asocieze numele sau imagine cu acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.

– cei care fac parte din Executiv pot comunica cu presa doar prin intermediul structurilor specializate și că pozițiile publice pe care le au reprezintă ”poziția oficială asumată de Guvernul României”. În cazul în care „nu există o poziție oficială”, aceștia au „obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro