Floriile 2025 – Magia tradițiilor, între spiritualitate și superstiții românești
Floriile aduc cu ele farmecul primăverii în toată splendoarea ei, marcând una dintre cele mai frumoase și pline de simbolism sărbători creștine din luna aprilie.
În 2025, Floriile se sărbătoresc pe 13 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște, marcând începutul emoționant al Săptămânii Patimilor.

Este o zi în care credința, tradiția și natura se împletesc într-un tablou viu, iar obiceiurile păstrate din moși-strămoși transformă această duminică într-un moment special pentru suflet.
Intrarea Domnului în Ierusalim – sensul profund al sărbătorii
Duminica Floriilor comemorează un moment de o importanță aparte pentru creștini: Intrarea Domnului în Ierusalim, întâmpinat cu ramuri de finic și aclamat de popor cu „Osana!”.

Este singura dată când Iisus a fost primit ca un împărat – un gest simbolic care a devenit piatra de temelie a acestei sărbători.
În biserici se oficiază o liturghie aparte, iar credincioșii vin cu crenguțe de salcie, simbol al renașterii, al protecției divine și al legăturii dintre pământ și cer.
Ramurile de salcie – între legendă și obicei
În lipsa ramurilor de finic, românii aduc la biserică salcie, planta considerată sacră în tradiția noastră.
O veche legendă spune că salcia a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă un râu, formând o punte. Drept recunoștință, Fecioara Maria a binecuvântat-o cu harul sfințeniei.

Crenguțele sfințite sunt așezate apoi la icoane, uși, porți sau chiar purtate la brâu – fiecare zonă păstrează propriile ritualuri, dar toate au același scop: să aducă sănătate, noroc și ocrotire întregii case.
Obiceiuri vechi cu farmec aparte
Florile, ramurile verzi, urzicile care înfloresc – toate semnalează apropierea Sfintelor Paști și trezirea naturii la viață. De aici și denumirea populară „Nunta urzicilor”.
Iată câteva superstiții și tradiții fascinante de Florii:
- Se spune că nu e bine să te speli pe cap, decât cu apă sfințită, altfel vei albi mai repede.
- Fetele care-și doresc să-și întâlnească ursitul fierb busuioc la miezul nopții și se spală cu el, turnând apoi apa la rădăcina unui copac înflorit.
- În Banat și Transilvania, tinerele își pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. Dimineața, acestea devin talismane pentru dragoste și sănătate.
- Gospodinele coc plăcinte, pe care le dau de pomană, iar crenguțele de salcie sfințite se duc uneori și la cimitir, pentru a-i pomeni pe cei dragi plecați dintre noi.
Dezlegare la pește – o masă cu gust de sărbătoare
Fiind una dintre cele două duminici din Postul Paștelui cu dezlegare la pește, meniul de Florii trebuie să fie nu doar tradițional, ci și savuros.

Fie că optezi pentru o saramură simplă sau o rețetă reinterpretată, masa de Florii este momentul perfect să aduni familia în jurul bucatelor și al poveștilor.
Ziua numelui pentru cei cu nume de flori
Să nu uităm: Floriile sunt și ziua de nume pentru toți cei botezați cu nume de flori – și în România, sunt mulți!

De la Florina și Florin, la Lăcrămioara, Narcis sau Crina, această zi este un prilej de urări, bucurii și îmbrățișări.
Deniile – pregătirea sufletului pentru Înviere
Seara de Florii deschide șirul slujbelor speciale din Săptămâna Patimilor, cunoscute sub numele de denii.
Sunt momente de introspecție, de liniște și de apropiere de divin – o invitație de a păși cu sufletul curat spre marea sărbătoare a Paștelui.

Așadar, 13 aprilie 2025 nu este doar o duminică obișnuită, ci un moment de reconectare cu tradițiile, cu familia, cu natura și cu credința.
Sărbătorește Floriile cu inima deschisă, cu bucurie în suflet și cu speranța că primăvara aceasta va aduce tot ce e mai frumos în viața ta!
Comentează pe FACEBOOK