vineri 14 iunie 2024

Fobii ciudate din lume – descoperiri medicale

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

În lume există numeroși oameni cu fobii ciudate. Fiecare se sperie de ceva; poate că îți dă fiori ideea morții sau poate că spațiile mici te fac să intri în alertă. Sau poate te îngrozesc șerpii și păianjenii.Însă unii suferă de frici ciudate atât de intense, încât viața de zi cu zi devine, practic, imposibilă. Pentru un om normal, o fobie pare prostească sau o dovadă de ipohondrie, ceva peste care se poate trece cu ușurință.

Ce sunt fobiile și cum apar?

O fobie este o formă de anxietate caracterizată prin teama intensă și irațională față de un obiect, situație, loc sau activitate specifică. Această frică este de obicei disproporționată față de pericolul real asociat cu obiectul sau situația respective.

Persoanele care suferă de fobii pot experimenta anxietate intensă și evită în mod activ obiectul sau situația care le provoacă teama. Principalele două tipuri de fobii sunt fobiile specifice și tulburările de anxietate socială.

Deși mulți oameni se confruntă cu fobii într-o anumită măsură, pentru unii aceste temeri devin copleșitoare și îngreunează activitățile zilnice.

Apariția fobiilor poate fi influențată de factori genetici, experiențe traumatice din trecut sau stres emoțional intens. Uneori, fobiile pot apărea brusc, în urma unui eveniment specific care a declanșat teama irațională.

De la fobia socială până la cea de natura sau animale, existenţa acestor temeri ne arată cât de complex este creierul uman şi cât de diferite sunt reacţiile noastre faţã de stimulii exteriori.

Fiecare fobie are un impact unic asupra individului care o experimentează şi necesitã abordari personalizate pentru a fi depaşite cu succes.

Cele mai ciudate fobii întâlnite în lume

In continuare iti prezentam cateva dintre fobiile de care sufera unii oameni.

1.Antropofobia (frica de oameni)

Imaginează-ți cum ar fi să-ți fie frică de toți oamenii. Să nu poți să te plimbi pe stradă, să nu poți cere ce vrei la magazin de groaza interacțiunii cu vânzătorii.

Este vorba de ceva mai mult decât o timiditate patologică, iar cei care au această fobie ciudată comunică doar în scris. Interacțiunile dintre oameni sunt prea dificile pentru ei.

2.Atazagorafobia (teama de a fi uitat)

Atazagorafobia este cunoscută în lumea medicală de multă vreme. Suferinzii sunt apăsați de preocuparea irațională că vor fi uitați, abandonați sau ignorați.

La fel ca la orice fobie, simptomele variază de la om la om, în funcție de nivelul de frică pe care îl resimte fiecare.

De obicei, se manifestă prin anxietate extremă, panică, dificultăți de respirație, palpitații, transpirații abundente, greață și chiar incapacitatea de a articula cuvinte.

3.Cronofobia (frica de trecerea timpului)

Cronofobii se tem de trecerea prea rapidă a timpului, această fobie având rădăcini și în frica de moarte. În general, cronofobia este însoțită de cronometrofobie, frica necontrolată de ceasuri.

Cei care suferă de aceste fobii ciudate sunt, cel mai adesea, persoanele în vârstă și deținuții din închisori. Ele mai sunt întâlnite la naufragiați și la persoanele care au supraviețuit unor dezastre naturale.

4.Somnifobia (teama de somn)

La fel ca în cazul multor fobii, somnifobia poate apărea ca urmare a unui eveniment traumatizant, dar este mult influențată de factorul genetic.

Cei care suferă de somnifobie au dificultăți de respirație, transpiră abundent, au palpitații și chiar atacuri de panică. Majoritatea experimentează aceste simptome pe măsură ce se apropie vremea de culcare.

5.Tricofobia (frica de păr)

În timp ce majoritatea oamenilor investesc bani și timp pentru a-și aranja podoaba capilară, cei care suferă de tricofobie nu vor să aibă nimic de-a face cu părul.

Le este frică de părul altor persoane și, uneori, chiar de părul animalelor. Evită contactul cu oamenii cu păr bogat sau creț și se tem de firele de păr de pe haine, de pe mobilă sau de pe podea. În cele mai multe cazuri, evită locuri precum saloanele de înfrumusețare.

6.Nomofobia (frica de a nu avea acoperire la telefonul mobil)

Iată cea mai „tehnologizată” dintre aceste fobii ciudate. Cercetătorii au descoperit că 53% dintre utilizatori suferă de anxietate când sunt separați de telefoanele mobile.

Nomofobia este teama de a rămâne fără telefon, termenul fiind o abreviere a expresiei „no-mobile-phone phobia” din limba engleză.

Această denumire a fost introdusă în timpul unui studiu realizat de Oficiul Poștal al Marii Britanii, care a delegat o organizație de cercetare să studieze anxietățile de care suferă utilizatorii de telefoane mobile.

7.Ablutofobia – Teama de a se îmbăia

Ablutofobia este teama anormală și persistentă a unei persoane de a se îmbăia, spăla sau curăța. Aceasta este una dintre fobiile specifice situaționale.

Ablutofobia tinde să se regăsească mai mult în rândul copiilor și femeilor decât al bărbaților și mai ales la oamenii foarte emotivi.

Este diferită de teama de apă sau hidrofobia, pentru că persoana nu se teme de apă, ci de procesul de curățare.

fobii -teama de a face baie
fobii teama de a face baie

Apa nu o va deranja dacă nu este folosită pentru curățare. Cei care suferă de ablutofobie simt amețeală, rămân fără aer, transpiră în exces, au palpitații, greață, gura uscată, se simt rău, tremură, se enervează sau își pierd controlul.

Fobiile ciudate pot avea un impact semnificativ asupra vieții unei persoane. De la evitarea anumitor situații sau locuri până la provocarea unor atacuri de panică, fobiile pot limita libertatea și confortul unei persoane în societate.

Cu ajutorul terapiei cognitive-comportamentale sau a altor metode specifice, putem învăța să gestionăm și să depășim aceste frici iraționale pentru a trăi o viață mai împlinită și echilibrată.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Aria Haret
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro