vineri 14 iunie 2024

Hiperpigmentarea pielii -cauze, preventie si solutii

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Hiperpigmentarea pielii este caracterizată de apariția unor pete colorate la nivel cutanat, fie din cauza expunerii neprotejate la soare, fie a predispoziției la „pătare”, ori din cauza unor afecțiuni precum diabetul sau a vârstei înaintate. Petele pigmentare apar, de regulă, pe față, decolteu, umeri, brațe sau pe alte zone ale corpului care sunt mai expuse radiațiilor solare de-a lungul timpului.

Cauzele aparitiei pielii hiperpigmentate

Hiperpigmentarea apare din cauza melaninei în exces. Melanina este pigmentul natural al pielii, iar producția acesteia poate fi stimulată de expunerea la soare, dezechilibre hormonale, vârstă, procese inflamatorii sau leziuni cutanate.

Anumite afecțiuni ale pielii, precum melasma sau acnee post-inflamatorie, pot contribui semnificativ la dezvoltarea pigmentației neuniforme. De asemenea, modificările hormonale din perioade precum sarcina sau menopauza pot influența pigmentarea pielii.

Utilizarea anumitor medicamente fotosensibilizante sau iritante pe termen lung pot agrava problema hiperpigmentarii.

Îngrijirea inadecvată a pielii, lipsa folosirii cremei de protecție solară sau utilizarea agresivă a produselor cosmetice pot amplifica riscul apariției petelor pigmentare nedorite.

Cum se poate preveni hiperpigmentarea pielii?

Hiperpigmentarea poate fi combătută prin adoptarea unor măsuri preventive. Petele pigmentare deja apărute la nivelul pielii pot fi estompate cu ajutorul unor tratamente dermato-cosmetice.

Iar hiperpigmentarea altor zone ale pielii poate fi prevenită prin adoptarea unor strategii pe cât de banale, pe atât de eficiente: protecția solară și antioxidanții administrați oral sau topic.

În tratarea petelor pigmentare care deja au apărut pe piele, medicii dermatologi recomandă, în general, produse cu efect exfoliant, dar care estompează totodată și producția de melanină.

Cremele cu factor de protecție solară ar trebui să fie nelipsite din rutina de îngrijire a persoanei care se confruntă cu hiperpigmentarea pielii.

Acestea trebuie să ofere protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. Se recomandă  reaplicarea acestora o dată la câteva ore.

Menținerea unei rutine regulate de curățare și hidratare a tenului poate împiedica acumularea melaninei și implicit formarea petelor întunecate pe piele.

Optând pentru produse cosmetice adecvate tipului tău de ten și evitând frecventele iritaţii ale pielii poţi reduce riscul apariţiei hiperpigmentãrii.

Solutii naturale pentru tratarea pielii hiperpigmentate

Daca te confrunți cu probleme de hiperpigmentare a pielii, există soluții naturale pe care le poți încerca pentru a trata această afecțiune inestetică.

Un remediu eficient este sucul proaspăt de lămâie, bogat în vitamina C și acid citric care ajută la estomparea petelor pigmentare.

De asemenea, uleiul de trandafir sau cel de rozmarin sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatoare ce pot contribui la uniformizarea tonului pielii și reducerea hiperpigmentarii.

Masca din miere și scorțișoară poate fi un alt aliat în lupta împotriva acestui tip de problemă dermatologică.

Pentru hidratare profundă și calmarea iritațiilor asociate cu pielea hiperpigmentată, se recomandă utilizarea gelului de aloe vera sau aplicarea regulată a ceaiului verde ca tonic facial.

Aceste ingrediente naturale au capacitatea să echilibreze producția excesivă de melanină din piele.

Tratamente medicale pentru pielea hiperpigmentata

Tratamentele dermato-cosmetice efectuate, de regulă, în cabinetele de dermatologie sau de medicină estetică pot fi și ele folosite în combaterea petelor pigmentare.

Hiperpigmentarea -tratament
Hiperpigmentarea tratament

Peelingul chimic implică folosirea unei soluții de acizi în diverse concentrații la nivelul tenului, gâtului  și mâinilor, care înlătură celulele moarte de la nivelul pielii.

Cu ajutorul peelingului chimic pot fi estompate petele de orice natură de la nivelul pielii, însă se recomandă precauție și acestea trebuie efectuate doar de către medicii dermatologi sau esteticieni.

– peelingul cu acid glicolic

Acesta utilizează acidul glicolic pentru a exfolia stratul superior al pielii și a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte și a pigmentării excesive. Este eficient în tratarea petelor de vârstă și a hiperpigmentării solare.

– peelingul cu acid salicilic

Acesta conține acid salicilic, care este benefic în tratarea acneei și a hiperpigmentării rezultate din aceasta. De asemenea, ajută la exfolierea celulelor moarte și la stimularea regenerării pielii.

– terapia cu laser

Și terapia cu laser poate fi folosită pentru eliminarea petelor pigmentare de pe piele2. Apelează la o cosmeticiană cu experiență sau la un medic dermatolog pentru o asemenea procedură.

– microdermabraziunea

Microdermabraziunea este eficientă numai în cazul petelor superficiale. Această procedură trebuie repetată pentru rezultate vizibile.

În final, îngrijirea corectă a pielii, fie că optezi pentru soluții naturale sau tratamente medicale și utilizarea produselor adecvate sunt cheia în gestionarea și prevenirea hiperpigmentării.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Aria Haret
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro