luni 26 februarie 2024

Fostul director SRI: Senatorul Târziu acționează în favoarea Rusiei. Problema e că nu e idiot

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Fostul director SRI Eduard Hellvig îl acuză pe liderul AUR Claudiu Târziu că acționează în favoarea Rusiei, după ce senatorul a vorbit deschis despre ieșirea României din NATO și anexarea unor regiuni din Ucraina.

În replică, Claudiu Târziu a respins acuzația că are un discurs revizionist și i-a cerut lui Eduard Hellvig să nu se mai implice în politică.

„Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi.

Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat.

În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de “idiot util”. Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului.

Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral.

Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român.

Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert.

Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina.

Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând. Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim… Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi… Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc? „, a scris Eduard Hellvig pe rețea X.

Ce a spus Claudiu Târziu la Iași

Discursul lui Claudiu Târziu de la manifestațiile AUR de Ziua Unirii Principatelor Române a adoptat un stil revizionist similar celui folosit de Moscova pentru justificarea războiului, motiv pentru care a fost imediat preluat și de presa rusă. „Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să-l uităm. Moldova e ciuntită”, a spus Claudiu Târziu, pe 24 ianuarie, potrivit Ziarul de Iași.

Cum răspunde acuzațiilor

Într-o clip video publicat luni pe Facebook, Claudiu Târziu a respins acuzațiile de revizionism și a susținut că nu dorește decât „recuperarea unui drept istoric” prin „metode diplomatice”.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro