sâmbătă 20 iulie 2024

Rafila: Procesul intentat de Pfizer împotriva României scade încrederea în vaccinare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că, în absența vânzării unei părți din stocul de vaccinuri anti-COVID, România ar fi putut fi acționată în judecată de compania Pfizer pentru o sumă de 700 de milioane de euro, în loc de 550 de milioane de euro, suma actuală a procesului. Rafila consideră că acest litigiu ar putea intensifica opoziția publicului față de vaccinare.

”Noi avem câteva elemente obiective: e, în momentul de faţă, o cercetare penală în desfăşurare, sunt patru persoane urmărite penal, una dintre ele este domnul Cîţu. Prin memorandum, în anul 2021, Guvernul României a solicitat alocarea unei cantităţi de 39 de milioane de doze, pentru doi ani, 2022 şi 2023, iar această cantitate, din care noi am vândut circa 7 milioane de doze din cantitatea iniţial comandată, am putut să facem acest lucru doar în momentul în care am emis un document administrativ care se referea la această cantitate, dar ca să putem să le vindem Germaniei şi Ungariei a trebuit să facem un document de natură administrativă în baza angajamentului României care a devenit obligatoriu, a fost un termen de cinci zile în care Guvernul putea să opteze da sau nu pentru această cantitate de 39 de milioane de doze. Dacă nu mă înşel, în luna mai a anului 2021 şi în baza acelui memorandum România a devenit, practic, obligată pentru următorii doi ani să achiziţioneze această cantitate foarte mare şi eu cred că noi am acţionat responsabil, încercând să vindem cât mai multe din vaccinurile acestea care reprezentau obligaţie de plată, pentru că dacă nu le vindeam, suma despre care se discută în procesul cu compania Pfizer nu ar fi fost de 550 de milioane de euro ci ar fi fost de 700 de milioane de euro, pentru că ar fi fost mai multe doze decât cele pe care noi am reuşit să le vindem”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică seară, la Antena 3, potrivit news.ro.

Ministrul a subliniat că România a cumpărat „cât a putut”, urmând ca ulterior să încerce să doneze vaccinurile. Totuși, nu s-au găsit țări interesate să le accepte.

Rafila a menționat că a furnizat DNA toate documentele referitoare la achizițiile de vaccin anti-COVID. El a adăugat că litigiul cu Pfizer se va desfășura în limba franceză, iar cabinetul de avocatură care va reprezenta România trebuie să fie bine versat în legislația belgiană. Rafila a mai spus că România a purtat discuții cu Polonia, o țară aflată într-o situație similară, despre posibilitatea unei „reprezentări comune” sau a unei colaborări între echipele de avocați în cadrul procesului intentat de Pfizer și BioNTech.

”Eu bănuiesc că compania Pfizer să cumpănească bine în cazul acestui proces pentru că mie, cel puţin, ca om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării, în general, nu mă refer la vaccinarea COVID. (…) Mie îmi pare rău că se pot risipi bani publici foarte mulţi, pe nu are rost să anticipăm, sume mari de bani pentru ceva care nu este utilizat, sau nu poate fi utilizat, atunci va fi o reacţie care va amplifica respingerea vaccinării în general”, mai spune Alexandru Rafila.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro