sâmbătă 20 iulie 2024

Fostul preşedinte Eximbank, Cumnatul lui Mircea Geoana urmează să fie Extradat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ionuţ Costea, fostul președinte al Eximbank și cumnatul lui Mircea Geoană, a fost identificat în Turcia. El a fost condamnat în mai 2023 pentru complicitate la luare de mită în cadrul investigației privind șpăgile legate de reabilitarea căii ferate București-Constanța.

Tribunalul București a constatat că sunt îndeplinite condițiile necesare pentru a cere extrădarea sa, conform informațiilor furnizate de G4Media.

„În temeiul art. 65 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului COSTEA MIRCEA-IONUŢ în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În temeiul art. 65 alin. 6 din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. 2 din aceeaşi lege, se va comunica Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 26.01.2024”, conform deciziei Tribunalului Bucureşti din 26 ianuarie.

Ionuț Costea a fost condamnat la 6 ani de închisoare pe 26 mai 2023 pentru complicitate la luare de mită, alături de fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-un dosar de corupție legat de plățile pentru lucrările la tronsonul de cale ferată București – Constanța.

În acel moment, Mircea Geoană, cumnatul său și adjunct al secretarului general al NATO, a declarat: „Chiar şi în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepţie, deciziile judecătoreşti trebuie respectate şi duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu şi Mihaela vom continua să fim alături de nepoţii noştri şi să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele”.

Pe 29 mai 2023, Ionuţ Costea a fost plasat în urmărire internațională.

Sursă foto Libertatea

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro