miercuri 30 aprilie 2025

Furtul tezaurului dacic – Trei arestări în cazul jafului din Olanda, dar artefactele dacice rămân de negăsit

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Poliția olandeză a reținut trei suspecți în legătură cu furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents din Assen, unde coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice au fost sustrase. Cu toate acestea, piesele de tezaur nu au fost încă recuperate.

Hoții au detonat un perete al muzeului și au acționat în mai puțin de trei minute

Cei doi atacatori au folosit un explozibil pentru a distruge un zid exterior al muzeului în dimineața zilei de sâmbătă, reușind să fure rapid artefactele de o valoare istorică inestimabilă. După jaf, poliția olandeză a mobilizat o echipă de aproximativ 35 de detectivi și specialiști pentru investigarea cazului.

Arestările au avut loc în Heerhugowaard, însă perchezițiile desfășurate la domiciliile suspecților nu au dus la recuperarea obiectelor furate. Autoritățile continuă căutările și colaborează cu experți în patrimoniu pentru a preveni ca piesele să fie vândute pe piața neagră.

Patrimoniu inestimabil, securitate insuficientă?

Printre artefactele furate se numără coiful de aur de la Coțofenești, datând din secolele V-IV î.Hr., și trei brățări dacice din aur, provenind din Sarmizegetusa Regia, din a doua jumătate a secolului I î.Hr. Aceste obiecte fac parte din patrimoniul național al României și au fost expuse în Olanda ca parte a unei expoziții internaționale.

coiful de aur tezaurului dacic
furtul tezaurului dacic

Ciprian Ștefan, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România și manager al Muzeului ASTRA din Sibiu, a declarat că muzeul olandez este mult mai bine echipat decât instituțiile similare din România. „Muzeul din Olanda este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România, motiv pentru care o astfel de expoziție a putut fi organizată acolo și nu în țară”, a afirmat acesta.

Ștefan a subliniat că, deși măsurile de securitate au fost respectate atât de organizatorii olandezi, cât și de specialiștii români, infrastructura muzeală din România nu permite organizarea unor expoziții de acest nivel. „În România, nu se pot realiza astfel de expoziții din cauza infrastructurii insuficiente, care nu poate asigura condițiile necesare pentru securitatea și conservarea unor artefacte de o asemenea valoare”, a explicat el.

Căutările continuă

Poliția olandeză colaborează cu experți internaționali în încercarea de a recupera artefactele furate și de a împiedica vânzarea acestora pe piața neagră. Până în prezent, nu au fost furnizate detalii suplimentare despre posibilele destinații ale obiectelor dispărute sau despre rețeaua din spatele acestui jaf de proporții.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro