UPDATE – Agenția internațională de poliție Interpol l-a ales joi drept președinte pe generalul emiratez Ahmed Nasser Al-Raisi, în ciuda acuzațiilor de tortură la adresa acestuia.
Situație fără precedent. Generalul Al-Raisi, acuzat de tortură, ar putea fi numit la șefia Interpol.
Nasser Ahmed Nasser Al-Raisi este șeful forțelor de securitate din Emiratele Arabe Unite, stat ce a donat 50 de milioane de euro către Interpol în 2017 – o sumă aproape echivalentă cu contribuțiile statutare ale celor 195 de țări membre ale organizației, care se ridicau la 60 de milioane de euro în 2020.
De asemenea, Emiratele Arabe Unite au „donat sau împrumutat 10 milioane de euro în 2019, aproximativ 7% din bugetul anual al Interpol”.
Un singur candidat îi stă în cale generalului acuzat de tortură, cehoaica Sarka Havrankova.
Edward Lemon, profesor la Texas A&M University și expert în regimuri autoritare se teme că „o astfel de finanțare reduce capacitatea celorlalți membri de a influența organizația”, notează Hotnews, citând AFP.
Cu toate acestea, „având în vedere reputația lui Al-Raisi (…), bănuiesc că va fi neeligibil. Membrii cu drept de vot ai organizației nu sunt imuni la criticile din exterior”, a declarat Mathieu Deflem, profesor de sociologie la Universitatea din Carolina de Sud (Statele Unite) și autor de lucrări despre Interpol.
Președintele Interpol, care este numit pentru patru ani, își exercită funcția cu jumătate de normă și pe bază de voluntariat. Rolul său este în esență ceremonial. Cu toate acestea, alegerea generalului Al-Raisi „ar trimite un semnal altor regimuri autoritare” că folosirea Interpolului pentru a urmări oponenții din străinătate „nu este o problemă”, consideră Edward Lemon.
Comentează pe FACEBOOK