duminică 14 iulie 2024

Încadrarea într-un deficit bugetar de 4,4%, esenţială pentru atragerea de fonduri

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Ajustarea ţintei de deficit bugetar pentru orice ţară membră a UE este absolut necesară, pentru crearea spaţiului fiscal de realizare a investiţiilor din bani europeni sau din PNRR, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, subliniind că România trebuie să se încadreze în 4,4%.

„E în interesul nostru să ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, când vorbim de atragerea fondurilor europene. În momentul de faţă, sper să nu greşesc, cred că ne situăm pe undeva la o cifră record, 86%, există speranţa să depăşim 90%, chiar 95%. Din punctul nostru de vedere, această absorbţie record în niciun caz nu poate să fie pusă în pericol de o eventuală neîncadrare în ţinta de deficit bugetar. La anul, ţinta de deficit este undeva la 2,9%”, a precizat Stroe, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, tema facilităţilor fiscale nu este doar tema PNL, ci şi a coaliţiei.

Întrebat dacă facilităţile ar putea fi eliminate anul acesta sau anul viitor, după alegeri, el a arătat că, „în mod evident, când adopţi măsuri cu impact economic, trebuie să existe o anumită perioadă – predictibilitatea, pentru că societatea sau zona de muncă va reacţiona. Şi e normal să se întâmple acest lucru”.

„De aceea, dacă vor exista decizii în această lună, probabil ele vor viza viitorul apropiat, nu vor fi nişte decizii abrupte. Nu pot eu avansa aceste date”, a adăugat Stroe.

Despre posibilitatea reintroducerii CASS pentru agricultură şi pentru construcţii, Stroe a spus: „Da, există această ipoteză de lucru, există această posibilitate”.

Stroe a mai declarat că măsurile care vizează ajustările bugetare nu se referă doar la eliminarea facilităţilor şi sunt multe alte măsuri privind creşterea gradului de colectare, taxarea produselor de lux sau produsele de viciu.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro