Economiștii șefi din bănci avertizează că BNR ar putea crește dobânda de politică monetară până la 2%, iar ROBOR la trei luni ar putea urca până la 3% la finele acestui an. Astfel, pe 9 noiembrie, inflația scăpată de sub control va fi subiectul ședinței de politică monetară, pentru că această inflație ar putea crește rata dobânzilor, arată economica.net.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA şi AAFBR, vede o inflaţie cuprinsă între 7% şi 8% la finalul anului motivând că primul val inflaţionist generat de scumpirea preţurilor la energie a înglobat doar un 3,6%, iar produsele de pe piaţă nu au apucat să înglobeze încă total aceste efecte, mai ales că toate produsele sunt atinse de majorările din piaţa de energie şi carburanţi.
„De aceea mă aştept ca BNR să crească la următoarea şedinţă de politică monetară dobânda cheie cu mai mult decât pasul folosit până acum, de 25 de puncte de bază”, a declarat Codârlaşu la forumul Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România (AAFBR).
În urma informațiilor furnizate, se prezintă că traiectoria dobânzii Lombard (dobânda pentru facilitatea de credit a băncilor de la BNR) va urca până la 2,5% „nu este exclus ca anul viitor să avem un ROBOR de 3%”.
Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, este de părere că „putem spune că inflaţia a scăpat de sub control”.
„România a fost foarte conciliantă până de curând, dar a lansat un ciclu de înăsprire în octombrie cu o mișcare de 25 de puncte de bază. Ne așteptăm la o creștere de 50 de puncte de bază la următoarea întâlnire și 25 puncte de bază la fiecare dintre următoarele întâlniri, până când ajungem la 3,00%”, arată Tătaru în studiul publicat de ING Bank.
Comentează pe FACEBOOK