vineri 14 iunie 2024

Investiții cheie: IA are nevoie de sprijinul UE

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Până în prezent, Uniunea Europeană nu a reuşit să dezvolte un ecosistem puternic de inteligenţă artificială (IA) şi să încurajeze investiţiile în acest domeniu la nivelul liderilor mondiali. Acest lucru este evidenţiat într-un raport recent al Curţii de Conturi Europene, publicat miercuri.

Potrivit opiniei acestui raport, măsurile luate de UE în domeniul Inteligenţei Artificiale nu au fost coordonate eficient cu cele ale statelor membre. De asemenea, monitorizarea investiţiilor în acest domeniu nu a fost realizată sistematic. Pentru a-şi atinge obiectivele ambiţioase în materie de inteligenţă artificială, UE trebuie să consolideze guvernanţa şi să atragă mai multe investiţii publice şi private care să fie mai bine direcţionate.

În ultimii ani, decalajul în investiţiile între SUA şi UE în acest domeniu a crescut considerabil. Conform estimărilor, acesta s-a dublat între 2018 şi 2020, cu UE în urmă cu peste 10 miliarde de euro.

În fața creșterii tehnologiei în Uniunea Europeană, s-au luat măsuri pentru a coordona și dezvolta inteligența artificială în cadrul întregului teritoriu. Acest lucru include investiții sporite și ajustarea reglementărilor. Între 2018 și 2021, Comisia Europeană și statele membre au stabilit măsuri privind dezvoltarea unui ecosistem de excelență și încredere în domeniul inteligenței artificiale.

Prin aceste măsuri, UE se va afla pe drumul de a deveni lider mondial în inteligența artificială de vârf, cu o abordare etică și sigură.

Investițiile bine direcționate în inteligența artificială pot schimba complet dinamica economiei UE și pot determina viteza creșterii sale în următorii ani. Este o cursă pentru a fi leader în domeniul inteligenței artificiale, iar cine va reuși să obțină acest statut va avea avantaje semnificative.

IA
ia are nevoie de spijinil ue

Pentru ca UE să îşi atingă obiectivele ambiţioase, este necesar ca Comisia Europeană şi statele membre să colaboreze mai eficient pentru a valorifica potenţialul Uniunii de a prospera în era tehnologică actuală. Acest lucru a fost subliniat de Mihails Kozlovs, membru al Curţii de Conturi Europene responsabil de audit, într-un comunicat recent.

Planurile Comisiei Europene pentru inteligența artificială din 2018 și 2021 sunt ambele cuprinzătoare și respectă bunele practici internaționale. Cu toate acestea, la peste cinci ani de la primul plan, există încă mult de lucru în privința coordonării și reglementării investițiilor în acest domeniu în UE.

Comisia Europeană a fost criticată de auditori pentru coordonarea sa ineficientă cu statele membre în privinţa investiţiilor în inteligenţa artificială. Ei au constatat că, din lipsa instrumentelor potrivite de guvernanţă şi informaţiilor necesare, impactul a fost limitat. Aceste probleme au afectat credibilitatea planurilor UE şi, de asemenea, lipsa unui sistem adecvat de monitorizare a performanţei investiţiilor în domeniul tehnologiei moderne.

De asemenea, nu erau stabilite clar contribuțiile fiecărui stat membru la obiectivele de investiții globale ale UE, ducând la o lipsă de transparență și viziune globală. Aceste probleme sunt evidențiate în raportul Curții Europene de Conturi.

Potrivit auditorilor, țintele de investiții ale UE nu sunt suficient de clare și nu mai sunt relevante, deoarece au rămas neschimbate din 2018. Este important să actualizăm aceste ținte pentru a ne asigura că ne îndreptăm în direcția corectă și că fondurile UE sunt utilizate eficient.

Lipsa de ambiție nu este compatibilă cu aspirațiile de a construi un ecosistem competitiv de inteligență artificială la nivel mondial. Comisia Europeană a făcut progrese în majorarea investițiilor în cercetare și dezvoltare în domeniul AI din bugetul UE, dar a fost și stimulată cofinanțarea privată?

Este o problemă semnificativă și trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a asigura că rezultatele proiectelor de cercetare finanțate de UE în acest domeniu sunt valorificate și utilizate în întregime. Aceasta este concluzia documentului menționat.

Comisia a fost activă în sprijinirea dezvoltării şi adoptării inteligenţei artificiale, prin crearea unor condiţii financiare şi de infrastructură favorabile. Cu toate acestea, infrastructura finanţată de UE, cum ar fi unităţile de testare, spaţiile de date sau platformele de inteligenţă artificială la cerere, au înregistrat un început timorat.

Până acum, Uniunea Europeană nu a oferit decât un sprijin modest pentru planurile de dezvoltare a inteligenței artificiale. Acestea au inclus capitalul sub formă de finanțare prin fonduri proprii pentru inovatori. Deși recent s-au luat măsuri pentru crearea unei piețe unice a datelor, acestea se află încă în stadiul incipient și nu pot stimula imediat investițiile în inteligența artificială.

SUA a fost lider în domeniul inteligenţei artificiale de mult timp, dar China îşi propune să devină numărul unu până în 2030. Ambele ţări investesc masiv în acest domeniu, având sprijinul giganţilor lor tehnologici.

Uniunea Europeană îşi propune să investească în domeniul inteligenţei artificiale 20 de miliarde de euro în perioada 2018-2020 şi 20 de miliarde de euro pe an în următorul deceniu, atât din fonduri publice cât şi din surse private. În plus, Comisia Europeană şi-a propus să crească finanţarea pentru acest domeniu la 1,5 miliarde de euro în perioada 2018-2020 şi la 1 miliard de euro pe an în perioada 2021-2027.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro