duminică 26 mai 2024

Iohannis în Israel. Nicio întrevedere cu premierul Netanyahu

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu liderul Alianţei „Albastru şi Alb” din Israel, Benjamin Gantz, la solicitarea acestuia, în marja Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului.

De menționat că, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Israel în perioada 21-23 ianuarie, Iohannis nu are programată nicio întâlnire cu  premierul Benjamin Netanyahu. 

Amintim că s-au creat tensiuni interne după ce fosta guvernare PSD a discutat intens cu Netanyahu  despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a afirmat că relaţia dintre cele două state este foarte bună şi solidă, fiind importantă dezvoltarea acesteia în continuare, inclusiv prin organizarea unei noi şedinţe comune de Guvern, dar şi prin stimularea pe mai departe a dimensiunii sale economice, care este în creştere.

Iohannis a arătat că este onorat să reprezinte țara noastră la Forumul organizat la Ierusalim și a prezentat hotărârea și eforturile României în ceea ce privește combaterea antisemitismului și intoleranței, țara noastră având un angajament susținut în ceea ce privește promovarea educației despre Holocaust, a valorilor toleranței și nediscriminării.

Președintele României a subliniat în același timp conexiunea existentă între noul val de antisemitism din Europa și din lume și populismul practicat de unii politicieni, fiind necesară combaterea conjugată a acestor două fenomene extrem de nocive pentru dezvoltarea societăților noastre. Șeful statului a menționat necesitatea unor legislații puternice pentru combaterea antisemitismului, dând exemplul cadrului normativ recent din România, precum și a unor politici responsabile, care să promoveze valorile democratice.

Liderul Alianței „Albastru și Alb” din Israel a evidențiat, la rândul său, stadiul excelent al relației bilaterale dintre cele două țări, care are baze foarte solide, exprimând, totodată, speranța aprofundării acestora. În acest context, Klaus Iohannis și Benjamin Gantz au subliniat rolul deosebit al comunității evreiești din România și al comunității evreilor originari din România din Israel pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Liderul Alianței „Albastru și Alb” din Israel a exprimat apreciere pentru angajamentul României în combaterea antisemitismului, evocând și activitatea președinției române a IHRA. De asemenea, Benjamin Gantz a apreciat abordarea președintelui privind importanța educației pentru dezvoltarea societății.

Totodată, Iohannis și liderul Alianței „Albastru și Alb” din Israel au discutat despre cele mai noi evoluții din Orientul Mijlociu, cu accent asupra dosarului nuclear iranian și Procesului de Pace. Președintele a subliniat, în acest context, importanța ca Uniunea Europeană să se implice mai mult și mai activ în regiune, precum și necesitatea stimulării dialogului politic pentru soluționarea durabilă a acestor dosare complexe.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro