Jandarmeria vrea interzicerea protestelor. Ce spune Vela

Jandarmeria vrea interzicerea protestelor. Ce spune Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a reacționat, vineri, după ce Jandarmeria a propus interzicerea protestelor care „aduc atingere autorității”.

Vela a anunţat că a solicitat Jandarmeriei să retragă propunerile referitoare la adunările publice. Modificarea legii ar fi putut duce la interzicerea protestelor care „aduc atingere autorității”. Amintim aici de protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei din Capitală.

Printre prevederi se numără interdicția manifestanților de „a perturba” activitatea instituțiilor publice, de a defăima țara sau aceea de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare.  Inclusiv pe rețelele sociale.

”Vreau să precizez că aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul MAI şi nici la nivelul Guvernului. Jandarmeria Română nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi, iar proiectul expus nu este un document al MAI. Într-adevăr este un document de lucru iniţiat de parlamentari. Sunt unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-au pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a afirmat Vela.

Ce propune documentul Jandarmeriei

Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care:

d) se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.

De asemenea, dacă ar fi aprobat în această formă, manifestanții nu ar mai avea voie să-și acopere figurile cu măști sau eșarfe.

Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

c) utilizarea mesajelor al caror conţinut încalcă normele de convieţuire socială, indiferent de modul sau mijloacele prin care se transmit;

h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

Nici scandarea de lozinci sau mesaje cu caracter jignitor nu mai este permisă, în viziunea Jandarmeriei.

Art. 16 – Participanţii la manifestarea publică sunt obligaţi:

c) să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei.

În cazul în care încalcă regulile impuse de inițiator, manifestanții pot primi amenzi de la 1.000 de lei până la 5.000 de lei sau chiar 10.000 de lei.

Art. 26 – Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 50 – 300 ore de activități în folosul comunităţii, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.

Comentează pe FACEBOOK