duminică 1 decembrie 2024

Legea executorilor: Sesizare CCR de la Iohannis

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Marţi, Curtea Constituţională (CCR) va analiza sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu Legea privind executorii judecătoreşti.

În cererea sa, preşedintele ţării abordează câteva aspecte importante, cum ar fi condiţiile de numire a unui executor, onorariul pe care îl primeşte acesta şi normele de administrare şi păstrare a arhivei notariale.

„Un executor judecătoresc are sediul în cadrul unei Judecătorii, dar își poate exercita competența pe întreg teritoriul Curții de Apel în care se găsește sediul său. Cu toate acestea, este neclar dacă temporara mutare a sediului echivalează cu o extindere a competenței unui executor dintr-o altă circumscripție a unei Curți de Apel. Acest lucru este important mai ales pentru Judecătoriile unde sunt asociați executorii ce se află în circumscripții ale altor Curți de Apel”, afirmă președintele.

Potrivit preşedintelui Iohannis, mecanismul de ocupare a posturilor vacante prevăzut în legea trimisă la CCR „favorizează executorii judecătoreşti asociaţi în dauna celor neasociaţi”.

„Conform legii, executorii judecătoreşti au aceleași drepturi și obligații și pot ocupa un post vacant prin concurs. Nu există criterii specifice referitoare la durata minimă a asocierilor sau alte aspecte care să justifice un tratament diferențiat între executorii judecătorești asociați. Acest lucru poate duce la ocuparea preferențială a unor posturi vacante din anumite circumscripții, fără ca să existe reguli care să asigure accesul egal al tuturor membrilor acestei profesii.” – conform punctului de vedere exprimat de către Iohannis.

Un alt aspect important analizat de către CCR este numărul actualizat de posturi pentru executori judecătorești.

„Nu este clară care competență se acordă ministrului Justiției în procesul de actualizare anuală a numărului de posturi pentru executorii judecătorești, dacă are puterea de a decide acest număr sau dacă există o marjă discreționară”, se menționează în sesizare.

În plus, încă mai sunt abordate aspecte legate de onorariul executorului judecătoresc și condițiile pentru a fi angajat în această poziție.

legea
legea executorilor

În prezent, regulamentele referitoare la onorariile executorilor şi taxele de timbru nu se bazează doar pe procente, ci au şi sume fixe. Acest lucru a fost adoptat pentru a proteja dreptul justiţiabililor de a avea acces la justiţie în mod adecvat.

Potrivit Președintelui, modificările aduse de legea trimisă către CCR au reconfigurat condițiile pentru numirea, încetarea și suspendarea din funcția de executor judecătoresc. Acest lucru a fost realizat de legiuitor pentru a asigura o mai bună stabilitate și eficiență în ceea ce privește exercitarea acestei funcții importante.

După analizarea cu atenție a regulilor menționate, se observă o restrângere a infracțiunilor care duc la imposibilitatea de a fi numit ca executor judecătoresc, acestea vizând în special corupția, abuzul în serviciu sau infracțiunile săvârșite cu intenție. Deși noile condiții de numire au fost păstrate în forma actuală a legii, prezumția de nevinovăție și reputația bună rămân criterii importante în evaluarea candidaților.

De asemenea, este criticată modificarea legislativă propusă prin care se elimină un standard de integritate pentru executorii judecătorești în funcție, care au acțiuni penale în curs de judecată și/sau au fost condamnați inițial.

Potrivit sesizării adresate CCR, intervențiile legislative au ca efect revenirea la exercitarea funcției pentru persoanele care au fost suspendate din funcție, cu excepția celor care sunt privați de libertate și nu pot efectiv să-și îndeplinească atribuțiile.

Această sesizare acoperă şi problema arhivei notariale.

Şeful statului a declarat că garanţia că arhiva notarială, care este proprietatea statului, va fi ţinută, administrată, conservată şi protejată exclusiv de birourile notariale, camerele notarilor publici sau Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România nu reprezintă doar o normă tehnică simplă pentru gestionarea documentelor, ci este o garanţie a legalităţii şi securităţii relaţiilor juridice. Această măsură asigură integritatea şi confidenţialitatea arhivei notariale şi sancţionează orice încercare de acces neautorizat sau utilizare abuzivă a acestor documente importante.

„Eliminarea acestei garanții din perspectiva legală este echivalentă cu încălcarea obligației statului de a proteja și de a asigura securitatea în relațiile juridice. Aceasta are implicații directe asupra unui domeniu extrem de important al societății”, a declarat președintele Iohannis explicând decizia sa.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro