vineri 14 iunie 2024

Radu Mazăre, eliberat. A făcut 5 din cei 9 ani de închisoare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare, după ce Tribunalul Ilfov a admis cererea de eliberare condiționată a fostului primar al Constanței. Acesta a executat 5 din cei 9 ani de închisoare.

 

Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare

 

Fostul primar din Constanța Radu Mazăre va fi eliberat condiţionat în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov, care este definitivă. Mazăre se află în penitenciar din mai 2019 și a executat cinci din cei nouă ani de închisoare la care a fost condamnat în două dosare.

În dosarul Polaris, fostul edil a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022 la cinci ani de detenţie, scrie Hotnews.

În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei a fost condamnat definitiv de instanța supremă, în februarie 2019, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori. În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri – plaje şi faleze din Constanţa şi Mamaia – prejudiciul estimat de DNA era de 114 milioane de euro. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

De asemenea, prin Decizia nr 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum şi a altor înscrisuri reţinându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.

 

Radu Mazăre: Există suficiente dovezi de îndreptare, faptele comise constituie un aspect izolat din viața mea

 

Fostul primar a spus în fața instanței de la Judecătoria Sectorului 4 că „și-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă, a fost recompensat, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale și sociale, a desfășurat activități de deservire a unității”.

Radu Mazăre a arătat că există „suficiente dovezi că s-a îndreptat, iar faptele comise constituie un aspect izolat din viața sa”.

Fostul primar a mai spus în fața instanței că „este integrat în viața de familie, beneficiind de sprijinul mediului de suport al familiei extinse prin vizite, convorbiri telefonice”, toate acestea fiind, din punctul său de vedere, „premise ale faptului că scopul pedepsei a fost atins”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro