sâmbătă 2 martie 2024

Luptă pentru putere, în BOR. Teodosie se visează Patriarh/ Ce transmite Arhiepiscopia Tomisului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Se dau lupte grele în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, între IPS Teodosie și Patriarhul Daniel.

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, vrea transformarea arhiepiscopiei în mitropolie. Miza este să adune tot mai multă putere, ca astfel să aibă acces la scaunul Patriarhal.

Sfântul Sinod (organul colectiv de conducere al BOR) i-a respins cererea pe motiv că, statutar, o mitropolie este constituită din minimum două eparhii, iar nici o altă eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, scrie G4Media

Care sunt mizele lui Teodosie

Prima lui miză e să se profileze în interiorul BOR ca principalul adversar al liniei impuse de Patriarhul Daniel în biserică, au declarat pentru G4Media surse din instituție. Patriarhul Daniel a pus BOR pe o traiectorie ecumenistă (de colaborare cu celelalte biserici și confesiuni), anti-rusă, pro-occidentală. Teodosie, prin toate gesturile publice din ultimii ani, și-a creat profilul unui conservator dur, anti-ecumenist, chiar pro-rus.

A doua miză e creșterea puterii formale și simbolice. Dacă Arhiepiscopia Tomisului ar fi transformată în mitropolie, ar însemna că Teodosie capătă un rang superior în BOR și că are sprijinul unei părți din Sinod – dat fiind că o astfel de decizie poate fi luată doar de Sfântul Sinod.

A treia miză a lui Teodosie e plasarea în cursa pentru postul de patriarh al Bisericii Ortodoxe, potrivit surselor citate. Cutuma BOR e că în scaunul de patriarh e ales un mitropolit, de obicei mitropolitul Moldovei. Fără a avea rangul de mitropolit, ci doar pe cel inferior de arhiepiscop, lui Teodosie i-ar fi greu să candideze cu șanse la această funcție în eventualitatea în care funcția se vacantează. De notat că Arhiepiscopul Teodosie are 68 de ani, iar Patriarhul Daniel are 72 de ani.

Mai mult: Teodosie cere recunoașterea vechii Mitropolii a Tomisului, considerată cea mai veche din BOR. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, el ar deveni de factor numărul 2 din BOR, locțiitor al Patriarhului și s-ar situa ierarhic peste mitropolitul Moldovei. Adică și-ar spori serios șansele pentru scaunul de patriarh în cazul vacantării acestui post.

Arhiepiscopia Tomisului: ÎPS Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de PF Daniel şi faţă de Sfântul Sinod

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, luni, un punct de vedere în legătură cu anularea mitingului societăţii civile în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului, care fusese programat sâmbătă. 

“Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii «Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie» din Constanţa. Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă «răzvrătire» a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024”, a anunţat Arhiepiscopia Tomisului. 
De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au afirmat că ÎPS Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod. 
“Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro