luni 26 februarie 2024

Marcel Ciolacu este ”regina de pe tabla de şah” pentru PSD

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Președintele Consiliului Național Politic al PSD, Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, susține că liderul PSD, Marcel Ciolacu, este figura cea mai influentă din partid și că acesta va fi susținut în direcția candidaturii prezidențiale.
Potrivit acestuia, Marcel Ciolacu este ”regina de pe tabla de şah” pentru PSD.

În cadrul emisiunii „Insider Politic” difuzată sâmbătă la Prima TV, întrebat dacă Marcel Ciolacu ar avea opțiunea de a nu candida la alegerile prezidențiale, Vasile Dîncu a afirmat că acesta dispune de orice opțiune, fiind considerat cel mai influent membru al partidului.

”Liderul PSD are orice opţiune, pentru că este cel mai puternic om din partid. Toată lumea îl ascultă pe liderul nostru. Un dezavantaj pe care îl are în acest moment este că n-are nicio poziţie internă. Suntem o echipă destul de coezivă. Putem să spunem că suntem prieteni, dar ca să revin direct la întrebare, spun următorul lucru: preşedintele nostru a anunţat că este capabil să accepte un alt candidat care să câştige. Şi a mai spus un lucru care, de asemenea cred, vom hotărî împreună cu partidul cine este candidatul nostru. Dar, pe de altă parte, ca să fiu foarte sincer şi să fac şi să spunem referinţă la calitatea mea de sociolog, de martor al evenimentelor în ultimii 30 de ani şi sondator, spun că într-adevăr este foarte greu să nu candideze, ca preşedinte al PSD. În primul rând, pentru că, chiar dacă nu s-a întâmplat niciodată, există în politică un fel de dorinţă de a-i scoate pe lideri în faţă să se bată în locul armatelor. Asta este o chestiune primitivă, dar care funcţionează şi astăzi”, a declarat Dîncu.

Vasile Dîncu a subliniat că aducerea unui alt candidat pentru alegerile prezidențiale este o sarcină dificilă.

”Este foarte greu să găseşti un candidat, un alt candidat în acest moment. Ca să-l aduci din afară, este greu să fie acceptat dinăuntru. Apoi ca să-l aduci din interior, să găseşti un candidat, de asemenea, se creează un alt pol de putere şi în sultanatele din România, ca şi la Istanbul, sultanul trebuia să-şi omoare pe toţi fraţii ca să nu atenteze la putere. Încă funcţionează această mentalitate, cu siguranţă niciun lider nu acceptă să se nască pol de putere în interiorul acestei organizaţii pe care o conduce. Deci vom vedea. Alegerile europarlamentare vor fi, după părerea mea, un indicator foarte bun pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Cu siguranţă că Marcel Ciolacu va hotărî. Şi este asta în primul rând hotărârea lui. Noi, cei din partid, îl credităm cu candidatură, adică cu siguranţă că partidul îl va împinge spre candidatură şi rămâne judecata lui şi a analiştilor în care are încredere”, a spus Dîncu.

Întrebat și cu privire la viitorul lui Marcel Ciolacu în fruntea partidului sau în politica în general, în cazul în care nu va candida la alegerile prezidențiale, Vasile Dîncu a declarat că actualul mandat de premier este „definitiv și definitoriu” pentru cariera politică viitoare a lui Ciolacu.

”Contează foarte mult mandatul de prim-ministru pe care îl are în acest moment. Eu cred că în acest moment este definitiv şi definitoriu acest mandat de premier şi pentru viitoarea lui carieră politică, dar şi pentru candidatura, posibila candidatură la prezidenţiale. Eu cred că, chiar dacă ar avea un alt candidat, Marcel Ciolacu ar putea să conducă în continuare partidul foarte bine, într-un alt aranjament, să zicem, politic, pentru că în acest moment este, aş putea să spun, regina noastră de pe tabla de şah şi atunci evident că este clar că va rămâne, mai ales că nu este un lider care să acapareze toată puterea, care să-şi creeze adversităţi. Este un lider care împarte puterea şi acest lucru este unul care este un avantaj pentru dânsul”, a răspuns Dîncu.

În legătură cu anunțul lui Marcel Ciolacu privind demisia din PSD în cazul unei înfrângeri în alegerile prezidențiale, fostul ministru al Apărării a fost întrebat dacă consideră că acesta a luat decizia în grabă. Vasile Dîncu a afirmat că liderul PSD a procedat corect.

”Multă lume a interpretat asta şi mulţi mi-au spus acest lucru, însă eu vă dau trei argumente pentru care a procedat corect. În primul rând că şi-a ales el adversarul şi şi-a ales un adversar care este convenabil pentru că şi-a ales un adversar accesibil, ca să spun aşa. Sigur că sunt unele sondaje care dau asta (AUR aproape de PSD – n.r.), dar este diferenţă între cei doi candidaţi şi între forţa celor două partide, dar asta este un argument. Şi-a ales el singur candidatul. Al doilea argument a arătat că este bărbat, ca să zicem aşa, adică a arătat că e bătăuş. În politică trebuie să arăţi că eşti competitor, că eşti luptător. Deci nu te fereşti, că putea să găsească o formulă să răspundă la întrebarea jurnalistului, să răspundă printr-o eschivă. Şi în al treilea rând, un lucru care de asemenea este important, ştia următorul lucru: chiar dacă, să zicem aşa, am avea un semieşec noi la europarlamentare, nimeni dintre noi nu l-am lăsa să îşi dea demisia, pentru că în acest moment este şi şeful Guvernului, este şeful nostru şi este, aşa cum spuneam, regina de pe tabla de şah”, a declarat Vasile Dîncu.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro