Miercuri, cei 32 de membri ai NATO au numit pe Mark Rutte, prim-ministrul interimar al Olandei, în funcția de secretar general al Alianței după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg. Această decizie a fost luată după o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord și a fost comunicată oficial prin intermediul unui comunicat difuzat de agențiile internaționale de presă.
În timp ce singurul său rival pentru funcția de premier, președintele Klaus Iohannis al României, și-a anunțat retragerea candidaturii din cauza lipsei de sprijin suficient, numirea lui Mark Rutte a devenit o formalitate în ochii agenției Reuters.
Comunicatul Afacerilor Nord-Atlantice a anuntat ca viitorul secretar general al NATO va fi numit Mark Rutte, actualmente prim-ministrul Olandei, care il va inlocui pe Jens Stoltenberg.
Conform textului convenit de către ambasadorii statelor aliate, dl Rutte va prelua funcția de secretar general începând cu 1 octombrie, ca urmare a expirării mandatului dlui Stoltenberg după zece ani în fruntea Alianței.
După ce şi-a declarat interesul faţă de acest post anul trecut, Rutte a primit sprijin din partea unor membri importanţi ai Alianţei, în special din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.
Stoltenberg a sărbătorit numirea lui Rutte drept următorul lider, exprimându-și entuziasmul sincer și sprijinul pentru acesta.
„Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens. Îmi fac încredere că las NATO în mâinile bune ale lui”, a spus el despre Mark.
După aproape 14 ani de mandat ca prim-ministru, Rutte va părăsi scena politică din ţara sa. Este cunoscut pentru ipostaza de critic aspru al preşedintelui rus Vladimir Putin şi, în acelaşi timp, un aliat de încredere pentru Ucraina.
Va avea misiunea dificilă de a menţine sprijinul aliaţilor pentru Ucraina, evitând în acelaşi timp ca NATO să se implice direct într-un război cu Rusia.
Următorul secretar general va trebui să se confrunte și cu o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, considerat un sceptic al NATO, după alegerile prezidențiale din noiembrie.
Comentează pe FACEBOOK