Medic ATI: Voiculescu ne-a făcut un mare rău

Medicul Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina a declarat că „Vlad Voiculescu ne-a făcut un mare rău tuturor”, referitor la declarația fostului ministru cu privire la raportarea deceselor provocate de COVID. Zarafin a scris pe Facebook că nu a înţeles ce a vrut să spună fostul ministru al Sănătăţii, precizând că ”nimeni nu poate ascunde morţii”.

”Eu nu am înţeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morţii, iar despre metoda de raportare putea să discute altfel”, a scris medicul pe Facebook.

Medicul a explicat și cum sunt înregistrate decesele. Ea precizează că, atunci când moare un om, medicul de gardă ATI completează o mulţime de acte, întocmeşte epicriza de deces, care conţine toate informaţiile despre evoluţia pacientului, terapia aplicată, parametrii ventilatori şi rezultate ale analizelor.

”Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului, precum şi cauze antecedente şi alte stări morbide importante. Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem şi se trec datele (nu numai decesul, ci şi nr foii de observaţie, CNP -ul pacientului şi cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat”, explică medicul Laura Zarafin.

De asemenea, toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie , unde se eliberează certificatul de deces.

Comentează pe FACEBOOK