luni 26 februarie 2024

Microsoft Surclasează Apple și Devine Cea Mai Valororoasă Companie din Lume

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Valoarea de piață a acțiunilor Microsoft a încheiat vineri o sesiune de tranzacționare cu o evaluare mai mare decât cea a Apple pentru prima dată din 2021, devenind astfel cea mai valoroasă companie din lume. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care îngrijorările legate de cerere au avut un impact negativ asupra acțiunilor producătorului iPhone, conform informațiilor furnizate de Mediafax.

Pe parcursul zilei de vineri, acțiunile Apple au înregistrat o scădere cu 0,2%, în timp ce acțiunile Microsoft au înregistrat o creștere de 1%. Ca rezultat, capitalizarea de piață a Microsoft a atins un nivel record de 2.887 miliarde de dolari, conform datelor LSEG citate de Reuters. Aceasta reprezintă cea mai înaltă valoare înregistrată vreodată pentru Microsoft. În comparație, capitalizarea bursieră a Apple a fost de 2.875 miliarde de dolari, conform datelor dintr-un dosar depus joi.

Îngrijorările cu privire la cererea de smartphone-uri au dus la o scădere cu 3% a acțiunilor Apple până în prezent în 2024, după ce au înregistrat o creștere semnificativă de 48% în anul precedent. Pe de altă parte, acțiunile Microsoft au înregistrat o creștere de aproximativ 3% începând cu începutul anului și până în prezent, după o ascensiune de 57% în 2023. Această evoluție pozitivă a fost influențată, în parte, de poziția sa de lider în domeniul inteligenței artificiale generative, consolidată prin intermediul unei investiții în OpenAI, producătorul ChatGPT.

Pe 14 decembrie, capitalizarea de piață a Apple a atins un vârf de 3.081 miliarde de dolari, conform datelor LSEG.

Microsoft a inclus tehnologia OpenAI în suita sa de software de productivitate, generând o revenire în sectorul său de cloud computing în trimestrul iulie-septembrie. Dezvoltarea sa în domeniul inteligenței artificiale a creat o oportunitate pentru a concura cu dominația Google în căutările pe internet.

În schimb, Apple s-a confruntat cu o cerere scăzută, în special pentru iPhone. Cererea în China, o piață crucială, a înregistrat o scădere, pe măsură ce economia țării se redresează lent după pandemia COVID-19, iar revenirea puternică a Huawei afectează cota de piață a Apple.

Vânzările căștilor de realitate mixtă Vision Pro de la Apple încep pe 2 februarie în Statele Unite, marcând cel mai important lansament de produse Apple de la iPhone în 2007. Cu toate acestea, UBS a prognozat într-un raport recent că vânzările Vision Pro vor avea un impact „relativ nesemnificativ” asupra profitului pe acțiune al Apple în 2024.

De-a lungul anilor, Microsoft a preluat temporar conducerea în fața Apple în calitate de cea mai valoroasă companie, ultima dată în 2021, când îngrijorările legate de lanțul de aprovizionare, în legătură cu pandemia COVID-19, au influențat prețul acțiunilor producătorului iPhone.

Ambele acțiuni din domeniul tehnologiei par a fi relativ scumpe în raport cu câștigurile estimate, conform unei metode obișnuite de evaluare a companiilor listate la bursă. Apple are un raport preț/câștiguri (PE) viitor de 28, mult peste media sa de 19 din ultimii 10 ani, conform datelor LSEG. Microsoft se tranzacționează în jurul valorii de 32 de ori câștigurile viitoare, depășind media sa din ultimii 10 ani de 24.

În cel mai recent raport trimestrial din noiembrie, Apple a furnizat o prognoză pentru vânzările din trimestrul de sărbători care a subestimat așteptările Wall Street, impactată de cererea scăzută pentru iPad-uri și dispozitive portabile.

Analiștii estimează, în medie, o creștere a veniturilor pentru Apple cu 0,7%, atingând 117,9 miliarde de dolari pentru trimestrul din decembrie, conform datelor LSEG. Aceasta ar reprezenta prima creștere a veniturilor de la un an la altul din ultimele patru trimestre. Apple urmează să își raporteze rezultatele pe 1 februarie.

Analiștii anticipează ca Microsoft să raporteze o creștere a veniturilor cu 16%, atingând 61,1 miliarde de dolari, susținută de creșterea continuă a activității sale de cloud, în următoarele săptămâni.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro