Mii de funcționari, spor ilegal pentru radiații

Mii de funcționari primesc spor pentru radiații în baza unor măsurători ”umflate” și de 1.400 de ori de o firmă privată, potrivit măsurătorilor ANCOM, transmite Digi24. Sporurile sunt de 15% din salariu.

Firma Arexman Construct din București este abonată la contracte cu instituțiile statului, deși măsurătorile pot fi făcute gratuit de ANCOM, autoritatea în domeniul comunicațiilor.

Arexman Construct a primit, în ultimii ani, 413 contracte din bani publici, fără licitație, de la sute de instituții. 

Fiecare contract valorează câteva mii de lei și stă la baza acordării sporului de 15% în plus la salariu, dacă nivelul radiațiilor la locul de muncă e peste o valoare stabilită de lege.

De exemplu, toți angajații ADP Sector 1 au primit, mai bine de patru ani, 15% în plus la leafă, ca spor de radiații, în baza unui raport al firmei private ce conținea cifre de aproape 1.400 de ori mai mari, scrie sursa citată.

De altfel, Digi24 l-a găsit pe patronul firmei care a măsurat radiațiile în toată țara, iar explicațiile sale sunt vagi și neconcludente. El recunoaște că rapoartele sale sunt cheia acordării sporului de 15% în instituțiile publice, dar nu spune dacă aparatul cu care a măsurat este omologat.

De fapt, firma menționată a folosit un aparat de măsurare fabricat în Taiwan, care are un certificat de etalonare, nu de omologare.

Comentează pe FACEBOOK