luni 22 aprilie 2024

Ministrul Boloș Comentează Anunțul Fitch Privind Ratingul de Țară

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

„Decizia agenției de rating Fitch reconfirmă faptul că Guvernul României a adoptat măsurile corecte și necesare pentru a combate efectele socio-economice ale crizelor multiple din ultimii ani, dar și pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice”, susține ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

El indică că Ministerul Finanțelor va continua să sprijine implementarea unor măsuri pentru a asigura un proces de consolidare fiscal-bugetară pe termen mediu și pentru a promova o creștere economică durabilă în România.
Conform unui comunicat emis de Ministerul Finanțelor, evaluarea agenției de rating evidențiază atât rezistența economică demonstrată de România în recenta perioadă, cât și stabilitatea politică din țară începând cu finalul anului 2021.

Economia României este proiectată să înregistreze o expansiune de 3% în următorii doi ani. De asemenea, agenția evidențiază nivelul scăzut al datoriei publice comparativ cu alte țări din aceeași categorie de rating, soliditatea capitalizării sectorului bancar și tendința descendentă a inflației în țara noastră.

Potrivit agenției de rating, economia României se așteaptă să crească cu 3% în anii 2024 și 2025, datorită alocării semnificative de fonduri europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și din Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR).

Fitch, agenția de rating, a confirmat ratingul pentru datoria guvernamentală a României la nivelul BBB-/F3 pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută, respectiv, și a menținut perspectiva stabilă.

Decizia de a menține ratingul suveran și perspectiva stabilă este justificată, conform agenției, de statutul de membru al Uniunii Europene al României, de fluxurile de capital ale UE care susțin convergența reală, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică, precum și de îmbunătățirea PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se află la niveluri mai ridicate comparativ cu alte țări din aceeași categorie de rating („BBB”).

„Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea susținută a deficitului bugetar care ar susține și o scădere fermă a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum și îmbunătățirea structurală a poziției contului curent prin reducerea îndatorării externe și a riscurilor privind finanțarea externă.

Conform Ministerului Finanțelor, factorii principali care ar putea duce la o deteriorare a ratingului de țară sau a perspectivei sunt neconsolidarea fiscală pe termen mediu, ce ar genera o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB, și apariția unor efecte adverse asupra credibilității politicilor publice, stabilității macroeconomice și lichidității externe, care ar putea să rezulte din deficitele gemene (fiscal și de cont curent) excesiv de mari.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro