marți 18 martie 2025

Ministrul Dezvoltării: Nu vreau sa creez panică, dar va veni un seism puternic în România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a declarat la Europa Fm că nu dorește să creeze panică în rândul românilor, dar un seism puternic va lovi la un moment dat țara. Despre harta interactivă a României, cu punctele de risc seismic, ministrul Dezvoltării a spus că „vine să ajute orice cetățean și orice autoritate locală”.

 

Ministrul Dezvoltării vorbește despre producerea unui cutremur puternic în România

 

„Întrebarea, știți, pe riscul seismic – și nu vreau nici să creez nici panică, nici alte tipuri de reacții – nu este dacă va veni. Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce astăzi nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism”., a spus Cseke Attila într-un interviu dat sursei citate.

Întrebat despre cât de pregătită România pentru un seism puternic, Cseke Attila a răspuns:

„Din punct de vedere al fondului construit, nu suntem foarte bine. Sigur, noi nu avem o evaluare încă finală, pentru că noi în 2022 am creat un nou cadru legislativ, o nouă lege pe riscul seismic, care a schimbat filosofia de abordare a statului, vă dau un simplu exemplu, și nu a fost ușor. Este o totală schimbare de abordare a statului față de această problematică.

În ce constă? Investim în viața oamenilor, în primul rând. Clădirea și pereții din clădire nu sunt decât mijlocul prin care vreau să-l ocrotesc pe cetățean. Drept urmare, noi avem finanțare de la bugetul de stat, 100% nerambursabil, inclusiv în consolidări de risc seismic de blocuri de locuințe cu proprietate exclusiv privată.

Adică nu cerem banii înapoi de la cetățeanul proprietar din municipul București, de pe Bulevardul Magheru, care stă într-un bloc care e clasificat risc seismic I sau II. Statul investește în siguranța lui prin clădirea care este proprietatea lui”.

Programul de consolidare a blocurilor cu risc seismic despre care nu se vorbește

 

Referitor la lipsa de interes legată de programul de consolidare pe bani nerambursabili, ministrul crede că nu a fost o comunicare îndeajuns de mult despre asta.

„Cred că nu a fost o comunicare suficientă. Acea hartă interactivă, că de aici am început discuția pe această temă, vine să ajute orice cetățean și orice autoritate locală care poate să vadă dacă este eligibil pentru un asemenea program.

Aceste programe sunt și specializate și pe școli, și pe spitale, unde avem proceduri de achiziție simplificate, adică documentațiile pot fi mai simple.

Deci avem un mecanism, patru programe de investiții de la bugetul de stat, bani anul acesta în 2025 în sumă record. Toate condițiile sunt îndeplite autorităților care trebuie să vină să ne ia banii, cum se spune, și să facă costul liber”.

Vezi AICI Harta interactivă cu riscul seismic din fiecare localitate

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro