miercuri 6 decembrie 2023

Moldova vrea fără Rusia, dar trebuie ajutată

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Dezinformarea și propaganda rusească nu au avut niciodată nevoie de o exploatare de motive sau circumstanțe geopolitice extraordinare pentru a fi diseminate pe teritoriul Republicii Moldova. Încă de la prăbușirea URSS, propaganda Moscovei a continuat să alimenteze și să sape diviziunile existente in cadrul unei societăți împărțite între pro-europeni și pro-ruși. Această presiune constantă este posibilă prin susținerea fățișă a unei panoplii întregi de moguli media pro-ruși, aliați politici locali ai Rusiei, care dețin mai multe instituții media.

Mai mult decât atât, pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria, propaganda Kremlinului este parte integrată din geneza acestui teritoriu înghețat de conflict. Acolo, inclusiv undele radio din Republica Moldova pătrund foarte timid in interiorul acestui teritoriu necontrolat de guvern, unde manipularea rusească continua să portretizeze Republica Moldova drept stat agresor.

Războiul din Ucraina a adus un val si mai agresiv de dezinformare si minciuni. Întrucât cetățenii din Republica Moldova au acces in mod preponderent la posturi de televiziune si radio in limba rusa, este lesne de înțeles ca audienta este supusa constant discursului standard rusesc: Uniunea Europeana, NATO, americanii si ucrainenii sunt părțile criminale si provocatoare ale conflictului, cele care alimentează acest război si refuza pacea, in timp ce Rusia este actorul pacificator care si-ar ghida acțiunile in acord cu regulile diplomației internaționale însă nu are cu cine dialoga in mod civilizat.

Pe fondul războiului și a expunerii tot mai mari cetățenilor la dezinformare, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la începutul lunii iunie o lege care interzice difuzarea de emisiuni de știri rusești în această țară. O atitudine curajoasa si absolut necesară.

Cu toate acestea, apropierea Republicii Moldova de Romania si de Uniunea Europeana potențează posibilitatea unei mass-media independente si pluraliste. UE sprijină mai multe programe care urmăresc implementarea de standarde europene și de standarde universale pentru asigurarea condițiilor necesare unui cadru mediatic liber și sănătos. De exemplu, proiectul EU4Moldova în valoare de 5 milioane EUR este axat ȋn mod specific pe comunicarea strategică, jurnalismul de investigație și combaterea dezinformării. De asemenea, mass-media din Republica Moldova va beneficia de noul program regional independent EU4Independent Media, în valoare de 8 milioane EUR. Un alt proiect, în valoare de 1 milion EUR , va sprijini media locală și întreprinderile nou-înființate în ceea ce privește crearea de conținut și dezvoltarea competențelor de afaceri.

În plus, în mai 2022 a fost adoptată o nouă măsură de răspuns la criză, în valoare de 8 milioane EUR , menită să consolideze reziliența Republicii Moldova la situația de criză generată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin intermediul uneia dintre componentele acestei noi măsuri de răspuns la criză se va consolida reziliența Republicii Moldova împotriva dezinformării prin acordarea de sprijin mass-mediei independente și Consiliului Audiovizual al Republicii Moldova, precum și prin încurajarea unor răspunsuri directe la dezinformare.

Republica Moldova demonstrează că își dorește sa scape de influența malignă rusă. Acest lucru trebuie însă să fie înțeles și susținut și de presa din Romania și evident, pentru a reuși, și de către instituțiile Uniunii Europene.

Eugen Tomac, europarlamentar PMP

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro