marți 6 iunie 2023

NATO își caută șef. Iohannis, pe lista candidaților

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

NATO caută un succesor pentru Jens Stoltenberg, iar Klaus Iohannis se află printre numele vehiculate de presa europeană pentru postul de secretar general.

Stoltebenger, fost premier al Norvegiei, este în funcție din 2014, iar contractul său a fost prelungit până în septembrie 2020.

La sediul central al NATO, discuțiile formale au început deja. Cel mai probabil, succesorul lui Jens Stoltenberg va fi anunțat la Summitul NATO de la Madrid, care va avea loc în finalul primăverii sau în debutul verii din 2022.

Alții spun că ar fi un semnal important dat Rusiei dacă viitorul șef NATO ar fi ales din Europa de Est.

În acest context, Politico.eu notează mai multe nume favorite pentru preluarea acestui post: fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Lituaniei Dalia Grybauskaitė și actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid.

România este un alt aliat NATO care întrunește criteriul alocării a 2% pentru apărare, ceea ce face ca președintele Klaus Iohannis să aibă șanse la poziția de secretar general al NATO, deși unii ar putea privi o astfel de numire care fiind un pic prea agresivă la adresa Rusiei, relatează sursa citată.

SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt, în mod tradițional, cele mai influente state în procesul de selectare a șefului alianței.

Însă țările membre UE formează o majoritate zdrobitoare (21 din 30 de membri NATO), iar ieșirea Marii Britanii din UE ar putea face ca Londra să nu mai aibă aceeași greutate în promovarea unui candidat.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro