miercuri 29 noiembrie 2023

Netanyahu Dezaprobă Criticile Dure ale lui Emmanuel Macron la Adresa Israelului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate sâmbătă seara, premierul israelian a reacționat la critici exprimate de președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu, în care acesta a condamnat Israelul pentru pierderea de vieți civile, inclusiv a copiilor, femeilor și bătrânilor, și a solicitat încetarea ostilităților.

Benjamin Netanyahu a menționat că președintele Macron „a realizat acțiuni pozitive”, printre care se numără vizita în Israel și trimiterea unei nave-spital în Gaza.

Dar, în comentariile sale, „a făcut o greşeală gravă, din punct de vedere faptic şi moral. Hamas este cel care împiedică evacuarea civililor, nu Israelul”, a spus premierul, relatează The Times of Israel.

„Israelul le spune civililor să plece”.

Nu Israelul este cel care trage asupra coridorului umanitar amenajat pentru evacuarea locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza, „ci Hamas”.

„Nu Israelul este cel care foloseşte locuitorii din Gaza ca scuturi umane, ci Hamas. Nu Israelul este cel care se amplasează în spitale, în şcoli, în UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) şi în instalaţiile ONU, ci Hamas. Prin urmare, nu Israelul, ci Hamas este responsabil pentru vătămarea civililor.

Dacă lumea liberă consfinţeşte practica teroriştilor de a lupta din mijlocul civililor, comiţând dubla crimă de război de a ţinti şi de a măcelări civili în timp ce se ascund chiar în spatele lor, atunci această practică murdară se va răspândi”, a spus premierul israelian.

„Şi îi spun preşedintelui Franţei şi celorlalţi prieteni ai noştri: vor ajunge şi la voi”, a adăugat el.

Netanyahu a solicitat să nu se acorde imunitate teroriștilor implicați în această gravă crimă de război.

„Facem cu adevărat totul pentru a reduce la minimum răul provocat civililor sau necombatanţilor, dar nu vom da Hamasului licenţa de a ne ucide cetăţenii fără ca noi să reacţionăm. Ne putem lipsi de predicile morale”.

În contextul unor reacții puternice generate în Israel, conform The Times of Israel, Franța încearcă să-și retragă declarația președintelui Emmanuel Macron, în care acesta afirma că nu există „nicio justificare” pentru atacurile cu bombardamente ale Israelului asupra „acestor copii, acestor femei, acestor bătrâni” din Gaza.

„Preşedintele Macron nu a insinuat niciodată şi nu crede că forţele israeliene ţintesc în mod deliberat civili. El a calificat în mod constant folosirea de către Hamas a ostaticilor sau a populaţiei civile drept „şantaj inacceptabil”, e declarația unei surse diplomatice franceze citată de The Times of Israel. Sursa a reiterat, de asemenea, condamnarea de către Macron a atacului Hamas din 7 octombrie.

„În timp ce preşedintele Macron este conştient de eforturile Israelului de a preveni daunele colaterale şi de a facilita accesul umanitar, el consideră că se poate face mai mult având în vedere situaţia umanitară dezastruoasă sau populaţia civilă din Gaza”, a spus sursa.

„Prin urmare, el consideră că o pauză umanitară şi, în cele din urmă, o încetare a focului sunt oportune pentru a ajuta populaţia civilă din Gaza să primească ajutorul şi răgazul atât de necesare”, a explicat sursa franceză.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro