marți 28 noiembrie 2023

USR Vrea Reducerea Orelor de Curs la Facultate pentru a Permite Desfășurarea Activităților Suplimentare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Senatorul USR Silvia Dinică a propus o inițiativă legislativă pentru a restricționa numărul de ore pe care studenții le pot petrece zilnic la facultate.

Conform unui comunicat, USR afirmă că au fost înregistrate plângeri cu privire la programele de cursuri care se întind pe durata a până la 12 ore într-o singură zi, în unele facultăți.

Inițiativa legislativă menționată a luat naștere în urma unei situații reale, identificate la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, unde sute de studenți au protestat nu doar împotriva majorării taxelor pentru programul de licență, ci și a faptului că sunt nevoiți să participe la cursuri chiar și până la 12 ore pe zi, conform informațiilor furnizate de sursă.

„Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a declarat senatorul Silvia Dinică, citată în comunicatul menţionat de Agerpres.

În același timp, Silvia Dinică, membră a Comisiei de Învățământ din Senat, a afirmat că creșterea taxelor de școlarizare reprezintă un obstacol pentru studenții fără resurse financiare, împiedicându-i să-și încheie studiile universitare.

„Când alăturăm creşterilor de taxe şi programul încărcat, punem studenţii în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea şi, deci, în imposibilitatea de a-şi plăti studiile. Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar”, a subliniat senatorul USR.

Potrivit declarației USR, un studiu realizat de UEFISCDI în anul 2022 indică faptul că rata abandonului universitar a atins aproximativ 48%.

Dintr-un număr total de 120.309 studenți înscriși în programe de licență cu durata de trei sau patru ani în anul 2015, doar 57.705 au reușit să obțină o diplomă de licență până în anul 2021.

„Având în vedere că numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studenţii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativă nu afectează procesul educaţional în mod negativ, ci doar determină conducerea instituţiilor de învăţământ să realizeze un orar de cursuri incluziv, care să asigure respectarea drepturilor sociale ale studenţilor”, se mai determină în comunicatul de presă transmis de USR.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro