sâmbătă 9 noiembrie 2024

Noi recorduri ale „celei mai puternice arme strategice din lume”. Kim a asistat la testul unei rachete balistice intercontinentale

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

HotNews.ro

Coreea de Nord a declarat că a testat joi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), modernizând ceea ce a numit „cea mai puternică armă strategică din lume”, în timp ce Seulul a avertizat Phenianul că ar putea obține tehnologie de rachete de la Rusia pentru ajutorul acordat în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost prezent la test și a declarat că este un avertisment pentru dușmanii care au amenințat securitatea țării, a relatat agenția de presă de stat KCNA.

„Testul de foc este o acțiune militară adecvată care îndeplinește pe deplin scopul de a informa rivalii, care au escaladat în mod intenționat situația regională și au reprezentat recent o amenințare la adresa securității Republicii noastre, cu privire la voința noastră de contracarare”, a declarat Kim, citat de KCNA.

Încordarea mușchilor vine pe fondul unei furtuni de condamnări internaționale la ceea ce SUA și alții consideră a fi desfășurarea de către Coreea de Nord a 11.000 de soldați în Rusia – dintre care 3.000 aproape de linia frontului de vest cu Ucraina.

Lansarea a atras condamnarea rapidă din partea Coreei de Sud, Japoniei și Statelor Unite.

Cu o zi înainte, Seulul a raportat semne că Nordul ar putea testa o rachetă ICBM sau ar putea efectua un al șaptelea test nuclear în preajma alegerilor prezidențiale americane de marți, încercând să atragă atenția asupra puterii sale militare în creștere.

Shin Seung-ki, șeful cercetărilor privind armata Coreei de Nord de la Institutul Coreean pentru Analize de Apărare, condus de stat, a declarat că lansarea a fost probabil pentru a testa performanțele îmbunătățite ale unui propulsor ICBM existent – posibil cu ajutorul Rusiei.

„Coreea de Nord va dori să continue să primească astfel de ajutor, deoarece economisește timp și costuri, îmbunătățind în același timp performanța și stabilitatea sistemului de arme”, a declarat el.

Aflată sub presiune din cauza angajamentului său cu Rusia, „intenția ar putea fi de a arăta că nu va ceda la presiuni, că va răspunde la putere cu putere și, de asemenea, de a încerca să influențeze alegerile prezidențiale din SUA”, a adăugat Shin.

Noi recorduri

Lansarea de joi dimineață a fost cel mai lung test cu rachetă balistică efectuat de Phenian, cu un timp de zbor de 87 de minute, potrivit Coreei de Sud.

KCNA a declarat că testul a stabilit noi recorduri ale capacităților sale de rachete.

Racheta a decolat pe o traiectorie brusc înălțată dintr-o zonă din apropierea capitalei Nordului și s-a prăbușit la aproximativ 200 km vest de insula Okushiri din Japonia, în largul Hokkaido.

Acesta a atins o altitudine de 7 000 km și a zburat pe o distanță de 1 000 km, a declarat guvernul japonez.

Așa-numita traiectorie înălțată a unui proiectil care zboară la un unghi brusc ridicat este menită să testeze propulsia și stabilitatea acestuia pe distanțe mult mai scurte în raport cu raza de acțiune proiectată, parțial pentru siguranță și pentru a evita consecințele politice ale trimiterii unei rachete departe în Pacific.

Ultima ICBM a Coreei de Nord, denumită Hwasong-18, a fost testată în decembrie anul trecut. Alimentată cu combustibil solid și lansată de pe un lansator rutier, racheta a fost lansată la un unghi brusc ridicat și a zburat timp de 73 de minute, ceea ce înseamnă o rază potențială de acțiune de 15 000 km pe o traiectorie normală.

Aceasta este o distanță care pune în raza de acțiune orice punct de pe teritoriul continental al Statelor Unite.

Ultimul test al Phenianului a avut loc la doar câteva ore după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și omologul său sud-coreean, Kim Yong-hyun, s-au întâlnit la Washington pentru a condamna desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia.

Nici Moscova, nici Phenianul nu au recunoscut în mod direct desfășurarea, însă ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a întrebat miercuri de ce aliații săi, precum Coreea de Nord, nu ar putea ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, având în vedere că țările occidentale pretind dreptul de a ajuta Kievul.

Coreea de Sud a declarat că desfășurarea reprezintă o amenințare directă la adresa securității sale, deoarece Nordul va dobândi o experiență de luptă valoroasă într-un război modern și va fi probabil recompensat de Moscova cu „transferuri de tehnologie” în domenii precum arme nucleare tactice, ICBM-uri, submarine balistice și sateliți de recunoaștere militară.

Read More

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro