UPDATE 14.30 – „Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)”, se menţionează în comunicatul transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit sursei citate, în vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 şi Legea nr. 122/2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat şi emis două acte normative esenţiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, şi Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine.
STIREA INITIALA
Reguli dure impuse de ANSVSA românilor care cresc porci în gospodărie. Animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne. Altfel, este obligat să se limiteze la consumul propriu, au stabilit noile norme ale Agenției Sanitar-Veterinare, transmite Digi24.
România importă masiv carne de porc – mai exact 80% din consum.
Crescătorii avertizează că noile măsuri vor crește și mai mult procentul.
”Țăranul român înainte creștea 2 porci, unul îl sacrifica pentru consum propriu, iar unul îl vindea ca să-și ia și el lemne de foc pentru iarnă. Era un venit asupra lui. Plus consumatorul. Consumatorul este obligat să se ducă la supermarket”, spune președintele crescătorilor de animale Olt.
În prezent, România importă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria.
Comentează pe FACEBOOK