Noi restricții ridicate în această vară

Se anunță noi ridicări de restricții pentru începutul fiecărei luni de vară. Un prim pas spre revenirea la normalitate a fost făcut vineri seară, iar următoarele trei etape de relaxare sunt 1 iunie, 1 iulie și 1 august.

Se dorește ca restricțiile să fie ridicate treptat, dar acest lucru va fi condiționat de numărul persoanelor vaccinate și de evoluția pandemiei.

„Ne pregătim de relaxare, dar trebuie să fie o relaxare precaută. Nu vrem să relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. (…) Relaxările sunt condiționate de doi factori extrem de importanți: evoluția pandemiei și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare trebuie să respectăm măsurile în vigoare și să ne vaccinăm”, a declarat președintele României.

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat, într-o vizită de lucru la Suceava,că „Dacă vaccinarea nu merge în direcţia corectă, putem să tragem şi frâna de mână, până la urmă nu putem să ne jucăm cu aceste lucruri. Să venim mai încet cu aceste măsuri. Dar eu cred că românii vor din nou evenimente private, nunţi, botezuri, vor să meargă la concerte, vor să meargă la mare, am încredere că este o motivaţie foarte bună să se vaccineze.

Să ţinem minte că 1 iunie nu înseamnă relaxare totală, înseamnă 5 milioane persoane vaccinate. 1 august urmează al doilea pas în care vorbim de o relaxare totală. Săptămâna viitoare toţi miniştri vor fi în stradă, vor fi în centre de vaccinare şi vor susţine această campanie”.

Pentru ca viitoarele măsuri de relaxare să intre în vigoare trebuia ca până la 1 iunie să fie 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie – 6 milioane de persoane vaccinate, iar la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate.

Dacă până la 1 iunie incidența va fi mai mică sau egală cu 3 cazuri de COVID la mia de locuitori, s-ar putea susține spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane.

Tot de la 1 iunie pot avea loc nunți, botezuri, mese festive, pot participa în exterior maximum 70 de persoane, iar în interior, maximum 50 de persoane. Tot la această dată se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 8 persoane, dacă nu provin din aceeași familie.

Sălile de fitness, care în prezent funcționează la 50% din capacitate, vor putea funcționa la 70% din capacitate de la 1 iunie, dacă se atinge ținta de vaccinare și se menține rata de infectare scăzută.

Comentează pe FACEBOOK