Noi taxe pentru a contracara costurile pandemiei

Noi taxe pentru a contracara costurile pandemiei

Criza Covid-19 lase urme grave în urma sa. Specialiștii din toată lumea avertizează asupra unei grave crize financiare. De altfel, Bruxelles-ul va solicita noi taxe de mediu şi taxe corporative, în contextul în care caută modalităţi inovatoare de a finanţa datoriile de 500 de miliarde de euro care se vor naşte din planul de recuperare post-coronavirus, scrie Adevărul.

Printre idei se regăseşte o nouă taxă la nivelul UE pe deşeurile de plastic. Von der Leyen va sugera, de asemenea, ca Bruxelles-ului să i se permită să utilizeze veniturile rezultate din reformele de pe piaţa carbonului din UE, cunoscut sub numele de sistem de comercializare a emisiilor.

De asemenea, UE speră să mai obţină un beneficiu financiar în urma impunerii unei taxe pe anumite produse industriale cu o amprentă de carbon mare importate din afara blocului comunitar.

Totodată, Comisia ia în calcul o nouă taxă pentru companiile care beneficiază de piaţa unică, care ar putea aduce aproximativ 10 miliarde de euro pe an în contul UE. Un impozit pe marile companii digitale precum Facebook şi Google ar putea genera aproximativ 1 miliard de euro pe an dacă ar fi aprobat, conform estimărilor preliminare.

 

Comentează pe FACEBOOK