În 2025, românii ar putea beneficia de noi zile libere, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern propus de Ministerul Muncii. Aceste zile suplimentare ar urma să le ofere angajaților mai multe minivacanțe în ianuarie și mai. Iată care sunt zilele ce ar putea deveni libere oficiale.
Concret, Ministerul Muncii propune ca ziua de 2 ianuarie (care cade într-o joi) și ziua de 2 mai (o vineri în 2025) să fie declarate zile libere. Astfel, românii ar putea prelungi sărbătorile de Anul Nou și Ziua Muncii cu câteva zile de odihnă suplimentare, scrie adevarul.ro.
Zilele libere din ianuarie: O vacanță prelungită?
Odată cu adoptarea acestor modificări, românii ar putea avea o vacanță extinsă la începutul anului. După ce 2 ianuarie a devenit oficial zi liberă începând cu acest an, proiectul adaugă și 3 ianuarie pe lista zilelor libere din 2025. Dacă propunerea va fi aprobată, angajații din România s-ar putea întoarce la muncă abia pe 8 ianuarie, având în vedere că zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) sunt și ele libere de la stat.
Zilele libere în 2025: Calendarul sărbătorilor legale
Pentru 2025, calendarul zilelor libere include o serie de sărbători legale deja cunoscute, cu mențiunea că zilele de 3 ianuarie și 2 mai sunt momentan doar la stadiul de propunere:
- 1, 2 ianuarie – Anul Nou
- 6 ianuarie – Boboteaza
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 18-21 aprilie – Paștele ortodox
- 1 mai – Ziua Muncii
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 8 iunie (duminică) – Rusalii
- 9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- 25, 26 decembrie – Crăciunul
Zilele libere sunt pentru toți angajații din România
Zilele libere legale nu sunt destinate doar angajaților din sectorul public, ci și celor din mediul privat, conform Codului Muncii. Astfel, toți angajații din România, indiferent de domeniul în care lucrează, ar trebui să beneficieze de aceste zile libere. În situația în care activitatea necesită prezența angajaților în zilele de sărbătoare legală, angajatorul este obligat să le acorde ulterior zile libere compensatorii sau un spor la salariu pentru acele zile lucrate.
Această măsură ar putea oferi românilor mai multe oportunități de relaxare în 2025, contribuind la un echilibru mai bun între muncă și viața personală.
Comentează pe FACEBOOK