joi 30 mai 2024

Noul Cod Fiscal. Ce taxe și impozite plătim de la 1 august

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat că o parte dintre măsuri vor intra în vigoare la 1 august, dar vor fi și câteva care se vor aplica din 2023.

” Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situația complicată prin care trecem, nu este oportun și nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-și continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri și de consolidare a mediului de afaceri onest”, a subliniat ministrul Finanțelor în briefingul care a urmat ședinței Executivului, potrivit euractiv.ro.

Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără majorarea accizelor la tutun și alcool și reducerea pragului pentru acordarea facilităților fiscale în industria alimentară și în domeniul construcțiilor.

„O diminuare a plafonului pentru care se acordă facilități la construcții și industria alimentară de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, începând cu data de 1 august, dar și la alcool, având în vedere faptul că aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate în acest an. Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize și pentru alcool, faptul că nu au fost ajustate încă din 2015, o eliminare a facilităților privind deductibitățile la tranzacțiile imobiliare și revenirea la impozitarea la valoarea reală”, a spus ministrul.

Alte modificări ale Codului fiscal, cu aplicare din ianuarie 2023, vizează un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa, fiind astfel eliminat impozitul specific, și scăderea pragului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro.

Impozitul pe dividende urmează să fie majorat la 8%, de la 5%, în prezent.

La capitolul TVA, se are în vedere majorarea la 19% a cotei pentru băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr în timp ce pentru serviciile de restaurant, cazare și catering se va reveni la cota de 9%.

Potrivit ultimei variante a proiectului ordonanței de modificare a Codului fiscal, publicată de Ministerul Finanțelor în această săptămână, pe partea de venituri impactul financiar este de 1,19 miliarde de lei în acest an și de peste 10,5 miliarde de lei anul viitor.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro