joi 30 mai 2024

Nume de copii care nu sunt permise în România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
În țara noastră, reglementările cu privire la numele date copiilor de către părinți sunt destul de flexibile. Cu toate acestea, există câteva nume care sunt interzise în România, chiar dacă unii părinți aleg să opteze pentru prenume mai neconvenționale pentru copiii lor, conform informațiilor oferite de realitatea.net.
În ultimii ani, numele amuzante și neobișnuite au câștigat teren în România. Unii părinți au început să caute nume care să le atragă atenția, să fie unice și să își definească propriile valori. Astfel, au apărut nume precum „Mercedesa” sau „Expertiza” care au stârnit amuzamentul opiniei publice. Cu toate acestea, un astfel de nume poate fi o sursă de stigmatizare sau de bătaie de joc pentru copilul respectiv, mai ales când ajunge la vârsta adolescenței.

În contextul alegerii numelui pentru copiii lor, mulți părinți optează să păstreze tradițiile și rădăcinile culturale. Aceste nume nu doar că reflectă identitatea culturală, ci sunt adesea și cele mai familiare și acceptate în cadrul societății. Cu toate acestea, există și părinți care optează pentru nume mai neobișnuite. În acest caz, Codul Civil conține o secțiune specială:

„Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, se arată în art. 84, alin. 2.

Legislația, în acest caz, nu detaliază cu exactitate numele care sunt interzise, ceea ce înseamnă că alegerea lor este lăsată în mâinile funcționarului din cadrul stării civile. Funcționarul are autoritatea de a respinge numele pe care îl consideră obscen sau ridicol. În cazul în care părinții nu sunt de acord cu decizia funcționarului, ei au posibilitatea să conteste aceasta în instanță. În această circumstanță, judecătorii vor lua o hotărâre finală cu privire la numele ales pentru copil.

Anumite nume pe care părinții le aleg pentru copiii lor în România pot fi cu adevărat uimitoare și amuzante. În timp ce câțiva părinți întâmpină dificultăți în găsirea unui nume potrivit, alții găsesc inspirație în cele mai neașteptate surse. Iată o listă care conține nume neconvenționale: Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Mercedes, Portocala, Televizor, Miss America, Paracetamol, Papanaș, Expertiza, Sentiment-Brusli, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Strălucirea, Medalion, Mariano-Monamour, Bin Laden, și multe altele care pot aduce un zâmbet pe fețele oamenilor.

În diverse colțuri ale lumii, statele au compilate liste ample de nume interzise, având scopul de a se asigura că numele alese de către părinți sunt respectuoase și nu împovărează copilul în vreun fel.

Ca exemplu, în Suedia, un cuplu a fost respins de către autorități atunci când au solicitat să-și denumească fiul cu Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Acest nume a fost considerat impropriu și nepractic, astfel că au fost nevoiți să opteze pentru altă variantă. Totodată, nume precum Ikea sau Q sunt interzise în Suedia.

În Italia, de exemplu, o cerere a unui cuplu de a-și numi copilul „Vineri” a fost respinsă de către judecători. Motivul invocat a fost asocierea numelui cu personajul Vineri, care era sclavul lui Robinson Crusoe.

Pe de altă parte, în China, autoritățile locale au refuzat să permită părinților să-și numească bebelușul cu semnul „@” (arroba). În Danemarca, există o listă de peste 7000 de nume interzise, care este actualizată constant pentru a asigura că numele alese nu au potențialul de a afecta negativ copilul.

Astfel de reguli referitoare la nume sunt menite să protejeze copiii împotriva numelor jignitoare sau improprii și să evite eventuale prejudicii psihologice pe termen lung.

De asemenea, alegerea unui nume poate avea o semnificație profundă din punct de vedere cultural și social, influențând modul în care individul este perceput în societate și putând influența șansele sale de succes. Din acest motiv, este crucial ca părinții să ia o decizie bine gândită când aleg un nume pentru copilul lor, luând în considerare implicațiile pe termen lung.

Decizia cu privire la numele unui copil este una de importanță majoră și poate fi uneori o sarcină dificilă. Numele va fi strâns legat de identitatea copilului pe întreaga sa viață, ceea ce face ca alegerea să fie o decizie profundă și cu impact semnificativ.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro