luni 17 iunie 2024

Ordin de zi pe unitate: atacuri la persoană și limbaj de mahala

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Rețelele de socializare par să scoată mizeria din interiorul unora, pe care altfel i-ai considera oameni normali. Un anume Valeriu Nicolae Ciolan, personaj pe care, paradoxal, îl simpatizam după candidatura sa independentă la ultimele parlamentare, a ținut să-și arate o față misogină și abjectă, pentru o miză aparent inexistentă. Exact acest gen de ieșiri colerice arată agenda din spatele anumitor personaje și faptul că independența lor e una doar de fraierit credulii. Dar haideți să relatăm pe scurt și cazul care a inflamat Facebook-ul, ca să priceapă și cei care au scăpat momentul:

Zilele trecute Denise Rifai, realizatoarea Kanal D, a avut „tupeul” de a emite o opinie jurnalistică. Acesteia i se părea suspect modul în care colega de breaslă Emilia Șercan apare mereu cu anumite investigații despre personaje din lumea politică în momente cheie și se întreba dacă cineva nu o pregătește pe aceasta din urmă pentru un proiect politic. Mai exact, spunea Rifai, ar exista scenariul USR-ist ca Șercan să fie un candidat la președinția României, în varianta în care Codruța Kovesi chiar va refuza.

Până aici, nimic de blamat. Era o opinie jurnalistică, așa cum am spus. Cui îi place, bine, pe cine deranjează are varianta să dea rapid pagina (fie ea chiar și de Facebook) la următorul comentariu. Ba chiar să schimbe postul, în cazul colegei Denise Rifai. De altfel, opinia lui Denise Rifai a fost făcută doar pe propria ei pagină de Facebook. Ca să fiu sincer, vă mărturisesc faptul că și eu am ceva semne de întrebare cu anumite investigații ale colegei Emilia Șercan. Deocamdată prefer să mai analizez, dar atunci când voi avea probe temeinice, fiți siguri că le voi prezenta publicului. Până atunci merg pe varianta ei, cum că momentul în care lucra pe multe mii de euro pentru penalul Sorin Ovidiu Vântu a fost doar o rătăcire profesională.

Nu despre Emilia Șercan este însă acest text, ci despre numitul Valeriu Nicolae Ciolan, fostul candidat și mai nou formator de opinii în spațiul virtual. Acesta a sărit ca ars după textul colegei Rifai, iar într-o postare pe Facebook a făcut-o „pocnitoare”. Bun, textul său are mult mai multe mârlănii pe care nu le pot reproduce aici. Dacă nu o fi avut decența să-l șteargă între timp, îl găsiți pe pagina lui de socializare. Furia și încrâncenarea cu care Nicolae Ciolan (chiar ăsta e numele omului, nu ironizez nimic) a sărit să jignească o femeie (ba chiar mai multe, dacă îi citiți textul) m-a făcut să-mi pun semne de întrebare. De ce și-ar pune în cap un segment important de urmăritori, un personaj a cărui imagine era de filantrop, aducător de bucurie semenilor săi și inițiator de fapte bune. Pentru cine nu știe, Valeriu Nicolae Ciolan s-a implicat activ în suportul și acordarea de sprijin familiilor rrome din Ferentari și din alte cartiere sărace. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că domnul Ciolan are un tipar comun cu al unei categorii de politicieni de rit nou. A studiat în afară (studii diplomatice în Valletta, Malta), iar apoi a lucrat ca informatician prin America și Canada. A revenit în țară mânat de dorul de casă și a aterizat în cabinetul de premier al lui Dacian Cioloș. Deci un USR-ist sadea. Ceea ce nu-i neapărat de condamnat. Însă, după cum am explicat, postarea jurnalistei Denise Rifai avusese rolul taman de a divulga un scenariu USR-ist. O fi pus fata degetul pe rană și de-asta s-a activat propaganda?!

Cât încă mai avem posibilitatea să ne expunem liber părerile în țara asta, mă grăbesc și eu să spun că mi se pare dubios acest tipar tras la indigo al politicianului de rit nou. Școlit prin afară sau cu o ucenicie profesională prin țări occidentale, acesta s-a trezit dornic de a veni acasă și de a salva România. După cât i-am văzut la „treabă” în puținele momente în care au ajuns la butoanele puterii, pe mine nu m-au convins băieții. Îmi pare mai degrabă că salvarea pe care o propun ei are legătură cu interesele personale sau de grup și mai puțin cu cele ale românilor de rând. Dar dincolo de cât mi-ar plăcea mie un USR-ist sau altul, de cât aș crede eu sau nu în bunele lor intenții, zău că nu l-aș ocărî în ultimul hal pentru o opinie. Desigur, dacă e unul mufat la banul public și care mai și batjocorește o comunitate sau alta, îi voi aplica tratamentul jurnalistic meritat. Însă jignirile și atacurile la persoană, mi se par dezgustătoare. Pentru unii însă, par a face parte din fișa postului. Ghinion, vorba unui clasic..

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro