joi 28 septembrie 2023

Penitenciarele noastre, vedete în presa străină

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Problemele din penitenciarele mioritice și repercusiunile pe care acestea le-ar putea avea în raport cu Uniunea Europeană sunt din nou în presa europeană. EU Political Report vorbește despre faptul că 3 deținuți și-au pierdut viața într-un penitenciar din Satu Mare, după izbucnirea unui incendiu. Paradoxal, știrea nu a făcut valuri la noi, românii fiind prinși cu lupta împotriva Covid19. Dar a repus problema în lumina reflectoarelor europene.

Deținuții morți demaraseră o acțiune de protest, dându-și foc lucrurilor pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă. Ei erau nemulțumiți de programul restrictiv de vizite din această perioadă, ca urmare a măsurilor împotriva coronavirusului. De la un protest, situația a degenerat și au murit 3 persoane, iar alte 2 au fost grav rănite.
Cazul a stârnit interesul presei europene, precum și al Consiliului Europei. Semnalele negative erau deja de mult timp, încă de când celebra rețea Netflix a ecranizat un documentar intitulat „Cele mai dure penitenciare ale planetei”, nominalizand direct România. Prezentatorul Raphael Rowe s-a închis vreme de 7 zile într-un penitenciar din Craiova, iar constatările sale au fost cutremurătoare.
EU Political Report reia acum întreaga serie de probleme din penitenciarele noastre, trecând în revistă fiecare neajuns. Se vorbește de suprapopulare, de rolul de reeducare și reintegrare în societate care lipsește cu desăvârșire, precum și de fenomenul de infracționalitate ce este la el acasă în mai toate unitățile de detenție de la noi. Din nou este adusă în atenție Comisia Europeană și toate celelalte instituții de la Bruxelles, care au avertizat România și care sunt pregătite să ne aplice sancțiuni severe pe această temă, indiferent că invocam sau nu momentele grele apărute la nivel planetar.
Paradoxal, publicațiile străine au și dreptate în acest caz. Nicio guvernare nu a tratat serios această problemă, fiecare încercând să o arunce în spatele grele moșteniri și să o rezolve într-un mod superficial. Frica de a nu pierde voturi și a deveni nepopulari i-a făcut pe politicieni să ascundă sub preș atât problemele din panitenciare, cât și riscurile la care ne expunem. Se pare că sancțiunile financiare enorme ce vor veni de la UE nu vor mai fi amânate pentru mult timp. Iar de plătit, vor plăti tot românii.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro