joi 22 februarie 2024

Primăria Sector 4, prima care accesează fonduri UE pentru extinderea metroului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Primăria Sectorului 4 este prima autoritate locală din Capitală eligibilă pentru accesarea fondurilor europene în vederea extinderii rețelei de metrou.

Instituția condusă de edilul Danieol Băluță a elaborat un studiu de fezabilitate pentru un proiect de construire a unei noi stații de metrou pe Magistrala 2, situată între stația de metrou Berceni și Șoseaua de Centură. 

Accesarea fondurilor UE se va face prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), prcizează Primăria Sectorului 4 într-un comunicat de presă.

Ca urmare a demersurilor efectuate și a parteneriatului cu S.C. METROREX S.A., pe care primarul Daniel Băluță l-a semnat încă de anul trecut, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene și Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor au actualizat ghidul solicitantului „Dezvoltarea infrastructurii de metrou”, astfel încât METROREX S.A. va putea depune spre finanțare proiecte alături de Autoritățile Publice Locale aferente sectoarelor Municipiului București”, precizează instituția.

Aceasta subliniază faptul că Proiectul Sectorului 4 ce privește construirea noii stații de metrou de pe Șoseaua Berceni n-ar fi putut fi implementat fără susținerea necondiționată a guvernelor din ultimii 2 ani.

Acest lucru arată, o dată în plus, că interesul național privind modernizarea României este mai presus de orice demers politic și că Bucureștiul poate avea parte de sprijin și de plus-valoare ca urmare a colaborării constructive între instituțiile statului.

Prin urmare, comunitatea noastră adresează mulțumiri Executivului PNL, condus de domnul Ludovic Orban, în special ministerelor Transporturilor și Fondurilor Europene. Le suntem recunoscători așadar, domnilor miniștri Lucian Nicolae Bode și Ioan Marcel Boloș pentru sprijinul pe care ni l-au acordat, demonstrând încă o dată că interesul național este mai important decât cel de partid.

Le mulțumim totodată și membrilor guvernului PSD, condus de doamna Viorica Dăncilă, în special doamnei Roxana Mînzatu, ministru al Fondurilor Europene și domnului Răzvan Cuc, ministrul Trasporturilor.”, transmite Primăria sector 4.

De asemenea, apreciem și colaborarea deosebit de importantă dintre Sectorul 4 al Municipiului București și S.C. Metrorex S.A, precum și sprijinul oferit comunității noastre de către Primăria Municipiului București.

Încheiem astfel o etapă dificilă a acestui proiect și ne pregătim deja documentația pentru accesarea fondurilor necesare construirii stației de metrou. Le mulțumesc și pe această cale factorilor de decizie de la nivel guvernamental și țin neapărat să le transmit recunoștința mea tuturor colegilor (mai ales celor din cadrul Primăriei Sectorului 4) care au lucrat zi și noapte pentru ca acest proiect, vital pentru dezoltarea Sectorului 4 și a Bucureștiului, să fie ceea ce este astăzi: un exemplu de bune practici pentru administrațiile de sector din Capitală”, declară Daniel Băluță, primarul sectorului 4.

Totodată, Ministerul Fondurilor Europene precizează că eligibilitatea parteneriatelor dintre METROREX și primăriile sectoarelor municipiului București a fost aprobată în contextul în care acestea și-au manifestat interesul de a dezvolta anumite proiecte de dezvoltări punctuale ale rețelei de metrou în conformitate cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov.

Scopul ghidului „Dezvoltarea infrastructurii de metrou” este acela de a asigura o mobilitate ridicată a persoanelor, a îmbunătăți condițiile de transport urban și periurban din regiunea București – Ilfov, de a crește gradul de confort și de siguranță a călătorilor și de reducere a duratelor de călătorie.

Printre activitățile finanțabile se numără:

Construirea de noi tronsoane de metrou;

Achiziția de material rulant modern şi modernizarea echipamentelor aferente stațiilor pe reţeaua de metrou existentă, pentru creşterea gradului de confort şi siguranţă pentru publicul călător şi reducerea duratelor de călătorie;

-Achiziția și instalarea de echipamente pentru accesul călătorilor în staţiile de metrou şi de sisteme moderne de siguranţă a circulaţiei;

Modernizarea sistemelor de ventilație;

Modernizarea stațiilor de metrou;

Managementul de proiect;

Asistență pentru managementul proiectelor, publicitate;

–  Elaborarea aplicației de finanțare, inclusiv a documentelor suport (Studiu de Fezabilitate, Proiecte tehnice, Analiza Cost-Beneficiu, Analiza Instituțională, Evaluarea Impactului asupra Mediului, Studiu de evaluare adecvată etc.);

Elaborarea documentaţiei/ documentaţiilor de atribuire pentru contractele de servicii, lucrări şi furnizare.

 

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro