vineri 21 iunie 2024

Pensiile speciale nu pot fi eliminate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale crede că pensiile speciale nu pot fi eliminate. Totuși, aceasta crede că inechitățile create de acestea se pot corecta.

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că , poate pensiile au și o componeță de contributivitate.

Am făcut o analiză cu jurisprudență CCR, am făcut o dezbatere cu categorii de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală cu care noi ieșim să fie si constituțională. Aici avem pregatită o variantă care ia in calcul procentul de calcul raportat al pensiei raportat la venit, numărul de luni și anii la care se calculează această pensie.

Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o varianta fără să negociezi inainte, să pregatesti oamenii, riști ca sistemul să fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat ministrul.

Raluca Turcan a anunțat că pentru legea pensiilor speciale există ”o varianta pregătită, dar pentru a o prezenta public avem nevoie de stabilitate politică”.

„Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legatura cu beneficiarii, oamenii care sunt in magistratură… El și-a asumat sa facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte și le-au făcut în funcție de anumite interese. Cei care lucrează inclusiv in sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizați, ei trebuie să fie parte la această schimbare, să inteleagă că resursele într-un sistem public sunt limitate și că e nevoie de echitate si de niste reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat aceasta la Realitatea PLUS.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro