Perseidele și aurora boreală au luminat cerul României. Combinație inedită a transformat cerul într-o adevărată operă de artă naturală și i-a fascinat pe oamenii care au reușit să le privească, dovadă fiind imaginile postate pe rețelele de socializare, transmite Pro TV.
Perseidele, însoțite de Aurora Boreală
Fenomenul Persidelor începe în fiecare an, pe 17 iulie și se încheie pe 26 august, însă maximul curentului în noaptea de 12/13 august.
Pentru a vedea Perseidele, specialiștii recomandă să ne poziționăm într-un loc întunecat din afara orașelor, de exemplu într-o zonă rurală, în pădure sau pe munte și să privim cerul. În pozele apărute pe social-media, martorii spectacolului de pe cer au fost, preponderent, la munte unde unii au ales să își petreacă noaptea sub cerul înstelat, la cort.
În orașele mai mici și în zonele rurale, unde poluarea luminoasă este redusă, spectacolul a fost cu atât mai impresionant. Mulți au împărtășit imagini și videoclipuri pe rețelele de socializare, capturând frumusețea celor două fenomene care au dominat cerul României în acele nopți. Entuziasmul a fost general, iar cei mai norocoși au reușit să surprindă atât meteori cât și aurora într-un singur cadru.
Ce sunt Perseidele
Perseide sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Numele provine parţial şi din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găseşte în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu, potrivit Wikipedia.
Ce este Aurora Boreală
Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit iniţial de Galileo Galilei, cu referire la zeiţa romană a zorilor, Aurora, şi la titanul care reprezenta vânturile, Boreas. Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie şi martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referinţă directă la faptul că apare în sud.
Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat şi pe alte planete din Sistemul Solar, precum Jupiter, Saturn, Marte şi Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deşi poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.
Comentează pe FACEBOOK