Inspectorii ANPC, conduși de Cristian Popescu Piedone, au declanșat o acțiune de control la fabrica de pâine Koksal, care aprovizionează județele Ilfov și Giurgiu. În urma controlului s-au constatat mai multe nereguli, iar fabrica a fost închisă pentru următoarele 6 luni. Au fost dispuse și 4 amenzi în valoare de 30.000 de lei, scrie Profit.ro.
Piedone a închis fabrica de pâine care aprovizionează județele Ilfov și Giurgiu
Koksal, având sediul în localitatea Jilava, vinde zilnic circa 80.000 pâini.
Deține 3 unități de producție în 2 judete, în cadrul cărora activează peste 200 de angajați, relevă datele analizate de sursa citată.
Anunțul ANPC
„Koksal, una dintre cele mai mari fabrici de panificaţie din judeţul Ilfov, care aprovizionează parte din judeţele Ilfov şi Giurgiu, cu vânzări de aproximativ 80.000 pâini şi 20.000 specialităţi de panificaţie zilnic, comercializează produsele în condiţii ce periclitează sănătatea consumatorilor. Unitatea a fost controlată de comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov, în prezenţa preşedintelui ANPC Cristian Popescu Piedone, dispunând închiderea unităţii până la 6 luni de zile. Operatorul economic desfăşoară activitatea comercială în localitatea Jilava de peste 25 ani, neaducând nicio îmbunătăţire tehnologică în procesul de fabricaţie”, se arată într-un comunicat al ANPC.
În urma controlului, comisarii au aplicat şi patru sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.000 lei.
Comisarii ANPC au găsit, în timpul controlului la fabrica de pâine, tăvi de coacere neigienizate în spaţiul de producţie, pline de grăsime arsă, rasteluri neigienizate corespunzător, cu acumulări de grăsime arsă. Totodată, pânzele de protejare a specialităţilor de panificaţie aveau uzură excesivă necesitând înlocuire. S-au prelevat astfel de materiale spre verificare pentru a determina analiză microbiologică, susţine sursa citată.
În camera frigorifică nu se respectau vecinătăţile, fructele (merele) fiind depozitate cu alte materii prime. De asemenea, sosurile folosite la procesul de preparare a shaormei erau păstrate la temperaturi neconforme, de +14 grade Celsius, faţă de maximum +4 grade Celsius recomandate de producător. „Faţă de cele menţionate, operatorul încalcă prevederile art 7(c) 2 din OG 21/1992 şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei”, a precizat ANPC.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au mai constatat că materiile prime aflate în spaţiul de depozitare nu aveau elemente de identificare şi caracterizare, au identificat preparate finite fără dată limita de consum şi bureţi de sârmă folosiţi pentru spălarea ţărilor, care nu trebuie să se regăsească în contact cu alimentele.
În context, s-a dispus oprirea definitivă din circuitul consumului uman a unei cantităţi de 321,6 kg alimente în valoare de 7300 lei.
„La momentul verificării prin sondaj a gramajului preparatului culinar selectat (shaorma vită) s-au identificat o diferenţă faţă de cantitatea din reţetar, respectiv în shaorma erau 135 g carne vită, iar în meniul afişat erau 170 g ce produce un dezavantaj economic consumatorilor. Faţă de cele constatate, s-a stabilit că operatorul economic încalcă prevederile art 9 din OG 21/1992 şi s-a aplicat o amendă în cuantum de 5000 lei”, se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte legalitatea funcţionarii spaţiului comercial, operatorul a fost sancţionat contravenţional pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare, conform prevederilor art 26(1) din OG 21/1992, cu amendă în cuantum de 5000 lei.
Comentează pe FACEBOOK