vineri 14 iunie 2024

Președintele Iranului a murit. Rămăşiţele victimelor, recuperate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Iranului Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian au murit într-un accident de elicopter produs duminică în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul. Salvatorii iranieni au recuperat luni dimineaţă rămăşiţele lui Raisi şi ale altor opt pasageri din elicopterul, informează AFP, potrivit Agerpres.

 

Președintele Iranului a murit. Rămășițele acestuia au fost recuperate

 

„Suntem pe punctul de a transfera cadavrele martirilor la Tabriz”, marele oraş din nord-vestul Iranului, a declarat şeful Semilunii Roşii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anunţând totodată încheierea operaţiunilor de căutare.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi era un ultraconservator considerat un potenţial succesor al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Aparatul de zbor făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere ce transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Două dintre elicoptere au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz.

 

Mesaje transmise după moartea președintelui Iranului

 

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khameneni, a postat un mesaj pe X în care deplânge moartea președintelui Ebrahim Raisi.

<br >Foto XKHAMENEIIR

Geert Wilders, liderului de extremă-dreapta din Olanda, a transmis un mesaj în care precizează că speră ca decesul lui Raisi să fie un prim pas spre un Iran secular.

„Sper că Iranul va deveni curând din nou un stat secular, cu libertatea pentru poporul iranian și fără un regim al mullahilor islamici opresiv și barbar”, a scrie Wilders, al cărui partid a obținut cele mai multe procente în ultimele alegeri din Olanda.

foto xGeert Wilders

Masih Alinejad, activista iraniană în exil care militează pentru drepturile femeilor, a salutat moartea președintelui iranian, spunând că acesta este parte a unui regim nedemocratic, vinovat pentru reprimarea protestelor din ultimii ani.

„Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran, cunoscut de noi, iranienii, drept Măcelarul din Teheran, a murit! A fost ucis într-un accident de elicopter”, a scris pe X activista Masih Alinejad.

Israelul nu a fost implicat în accidentul în care și-a pierdut viața președintele iranian, a transmis un oficial pentru Reuters. „Nu am fost noi”, a transmis oficialul care a cerut să nu fie numit.

 

Preşedintele Raisi va fi înlocuit de prim-vicepreşedintele Mokhber

 

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, decedat duminică într-un accident de elicopter, va fi înlocuit de prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber, în aşteptarea unor noi alegeri prezidenţiale ce vor fi organizate în următoarele 50 de zile, informează luni AFP şi Reuters., transmite Agerpres.

Articolul 131 din Constituţia Republicii Islamice prevede că, „în caz de deces, destituire, demisie, absenţă sau boală pe o durată mai mare de două luni a preşedintelui”, „prim-vicepreşedintele îşi asumă atribuţiile preşedintelui”.

Acest proces trebuie să primească „aprobarea Ghidului Suprem”, potrivit articolului, în condiţiile în care ayatollahul Ali Khamenei este cea mai înaltă autoritate a ţării şi şef al statului.

Constituţia prevede ca un Consiliu „format din preşedintele Parlamentului, ministrul justiţiei şi prim-vicepreşedinte să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte într-un termen de maximum 50 de zile”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro