vineri 21 iunie 2024

Prețul perolului s-a prăbușit. Cum va fi afectată România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Prețul petrolului a devenit negativ pentru prima dată în istorie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Prețul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) s-a prăbușit, luni, la 36.38 de dolari, după ce economia este în stand by de aproape două luni de zile.

Experții spun că prețul petrolului pe piața americană a devenit negativ, luni, doar pentru contractele cu livrare în mai. Pur și simplu nu mai exitau spații de stocare și costa mai mult să oprească producția pentru câteva ore, decât să plătească pe cineva să o ia.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că în România se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import.

Pe piața românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată și producția de țiței, deci practic ei sunt cei care produc țițeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, spune el.

“Cred că pe un termen scurt nu ne afectează. Pentru mine, faptul că prețul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade prețul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale și naționale. Cred că un preț corect ne arată că economia funcționează și toate lucrurile vor intra în normal.

De asemenea, acum se poate vedea și de ce acea ordonanță pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piață a carburanților fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina și trebuia să rămână în depozite, acum putem debloca aceste depozite’, a mai spus Popescu.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro