vineri 14 iunie 2024

Prima demisie după alegeri. Drulă predă mandatul noului președinte USR

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

UPDATE 11 IUNIE – Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pe data de 29 iunie, la Bucureşti, pentru alegerea unui nou Birou Naţional.

 

Cătălin Drulă: Azi convoc Congresul USR; pe 28 iunie voi preda mandatul noului preşedinte ales

Drulă a explicat, într-o postare pe Facebook, paşii statutari, tehnici care urmează în USR. „Astăzi voi convoca Congresul USR pentru alegerea unui nou Birou Naţional, pe data de 29 iunie, la Bucureşti. De asemenea, voi propune astăzi Biroului Naţional organizarea alegerilor pentru următorul preşedinte al USR în perioada 24 – 28 iunie. Pe data de 28 iunie, îi voi preda mandatul noului preşedinte ales”, a informat el.

Cătălin Drulă a adăugat că „mişcarea reformistă, modernizatoare din România trebuie să continue”.

„Următoarele obiective sunt luptele din toamnă. Alianţa PSD – PNL poate fi oprită (au avut 48% la europarlamentare) cu votul şi încrederea oamenilor care îşi doresc alt viitor în România”, a susţinut el.

Conform Statutului USR, preşedintele are atributul convocării Congresului partidului. Alegerea Biroului Naţional se face de către Congresul partidului, prin votul delegaţilor, iar alegerea preşedintelui partidului se face online cu votul tuturor membrilor.

 

stirea initiala

Prima demisie după aflarea rezultatelor la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024. Cătălin Drulă pleacă de la conducerea USR. Acesta a declarat că rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-a avut. Drulă a mai declarat luni că va convoca alegeri pentru conducerea partidului.

 

Prima demisie după alegrile din 9 iunie. Alta conducere pentru USR

 

El a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul USR, că rezultatul de la alegeri este „sub aşteptările” membrilor USR şi ale votanţilor partidului.

„Desigur, am putea să vorbim despre cauze, să căutăm explicaţii, să găsim scuze sau să ne întrebăm dacă în România democraţia mai este democraţie, dar pentru mine, în întreaga mea viaţă, asumarea a fost un principiu de bază. Îmi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte, în cel mai scurt timp. Avem oameni şi lideri puternici, care pot duce mai departe această construcţie, şi mă gândesc aici spre exemplu la Dominic Fritz, un om care a câştigat decisiv votul în Timişoara şi a arătat că PSD şi PNL pot fi înfrânte”, a spus Cătălin Drulă.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România a menţionat că este „foarte important ca USR să continue”, deoarece în acest partid „s-au pus speranţele de modernizare” a României.

El a adăugat că alegerile vor fi convocate în scurt timp şi se organizează cu votul tuturor membrilor, iar opţiunile pot fi exprimate inclusiv online. Drulă a exclus o candidatură la alegerile pentru preşedinţia USR, dar şi pentru preşedinţia României. Totodată, liderul USR a estimat că Alianţa Dreapta Unită va avea trei europarlamentari.

„În fiecare zi, ca preşedinte, la fel ca atunci când am fost ministru, mi-am dăruit toată puterea şi priceperea în slujba acestui proiect. Voi face în continuare acelaşi lucru, îi voi sprijini pe colegii mei. Cred că e foarte important în acest moment să avem un reset, să plecăm mai departe cu energii proaspete şi să atacăm alegerile foarte importante prezidenţiale şi parlamentare cu un suflu nou şi cu optimism”, a transmis liderul USR.

El a completat că există şi câteva „rezultate pozitive” ale alegerilor de duminică, precum victoriile de la Bucureşti, Timişoara, Bacău, Câmpulung, alte două primării în judeţul Argeş, patru în Sibiu, alte patru în Timiş, şase în Bacău (printre care comuna Nicolae Bălcescu), Dumbrăviţa (Braşov), Râşnov, Corbeanca, Întorsura Buzăului, Milişăuţi.

„În Bucureşti am câştigat votul politic, suntem pe primul loc, iar în Timişoara l-am câştigat chiar detaşat: Alianţa Dreapta Unită – 42%. Se văd şi nişte diferenţe faţă de exit poll, aşa cum am anticipat aseară. Din ultimele estimări scorul alianţei PSD – PNL nu este 54%, cum era în exit poll. E undeva sub 50%, mai precis 47 – 48%, dar nu avem date finale încă.”, a indicat el, transmite Agerpres.

 

Demisie în USR: În democraţie „rezultatele se obţin prin organizare

Potrivit acestuia, în 2020, USR a avut un scor politic de aproximativ 8% la alegerile locale, iar în acest an la nivelul Consiliilor judeţene ar fi de peste 10%. Totodată, în mai multe judeţe a crescut numărul aleşilor locali USR.

În opinia sa, alegerile au fost „organizate prost”. Cătălin Drulă a făcut un apel către BEC să se comporte „mai uman”, deoarece sunt preşedinţi şi membri ai birourilor secţiilor de votare care aşteaptă cu sacii la cozi pentru a-i preda.

„Alegeri organizate cu un singur scop, ca această coaliţie să fie menţinută la putere. (…) E o diferenţă de 500 de voturi între Clotilde Armand şi ceilalţi şi stăteau maşinile cu oameni care dădeau 500 de lei ca să voteze, la colţ. E democraţia pe care o avem în România acum, în regimul Iohannis”, a susţinut el.

În democraţie „rezultatele se obţin prin organizare”, motiv pentru care partidele politice sunt necesare, a mai spus liderul USR.

„Am auzit pe cineva spunând că e vremea independenţilor. Fără organizare nu poţi obţine rezultate. Forţele răului în România sunt organizate şi sunt bine organizate. Forma de organizare într-o democraţie se numeşte partid politic. Îi înţeleg pe oameni că sunt dezamăgiţi de politică şi caută soluţii de tip ‘Albă ca Zăpada’. Ele nu există în realitate. Rezultatele în politică se obţin prin structură, prin ierarhie, prin oameni care au o gândire şi o susţinere comună. Aşa că îi încurajez pe oameni să voteze în continuare partide politice. Să se uite la cele care merită. Bineînţeles, eu cred că merită USR”, a transmis Cătălin Drulă.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro