Unul din șapte români consideră că problema deșeurilor de plastic din natură a devenit critică în România, conform unui studiu realizat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). Mai mult de 60% dintre respondenți sunt de părere că sancțiunile financiare și legale reprezintă cea mai eficientă metodă de a combate aruncarea necontrolată a gunoaielor.
Conform unui raport internațional al WWF, lipsa măsurilor adecvate în privința poluării cu plastic duce la un impact economic major. Se estimează că, la nivel global, costurile acestei poluări vor atinge 20 de trilioane de dolari. În plus, 40% din totalul deșeurilor provine din ambalaje, iar până la sfârșitul anului 2024, vor fi generate la nivel mondial 770 de milioane de tone de deșeuri din plastic, din care aproximativ 10% (70 de milioane de tone) vor ajunge în natură, depășind capacitățile normale de gestionare a acestora.
Studiu WWF-România: deșeurile de plastic și alte probleme de mediu
Sondajul WWF-România subliniază că poluarea cu plastic este una dintre cele mai grave probleme de mediu cu care se confruntă țara, alături de defrișări, poluarea apelor și a aerului, deșertificarea și creșterea temperaturilor. Românii manifestă o dorință crescută de a se implica în protecția mediului prin acțiuni precum colectarea deșeurilor, susținute de inițiative precum proiectul „Patrula Zero Plastic”.
Aproximativ 46% dintre respondenți afirmă că ar fi motivați să acționeze dacă zona lor de rezidență ar fi afectată.
Poluarea cu plastic: o problemă endemică
„Poluarea cu plastic este o problemă endemică în România. În Brașov și Delta Dunării colectăm anual mii de kilograme de deșeuri prin proiectul Patrula Zero Plastic. Deși gradul de conștientizare crește, plasticul rămâne omniprezent în natură, provocând daune de lungă durată ecosistemelor.”
„Studiul nostru arată că 56% dintre români consideră că există prea multe deșeuri în natură și că devin tot mai conștienți de efectele devastatoare ale poluării asupra mediului și comunităților lor. Este nevoie de măsuri urgente, iar noi facem apel la autorități, companii și cetățeni pentru a găsi soluții viabile în combaterea poluării cu plastic”, a declarat Monia Martini, Green Economy Projects Manager la WWF-România și coordonatorul proiectului „Patrula Zero Plastic”.

Responsabilități și soluții pentru protejarea mediului
Studiul indică faptul că majoritatea românilor (62%) cred că ONG-urile sunt principalii actori implicați în colectarea deșeurilor de plastic, urmate de cetățeni, companii de salubritate și primării (26%). Cu toate acestea, 72% dintre respondenți sunt de părere că fiecare cetățean are responsabilitatea de a contribui la curățarea naturii, în timp ce 64% consideră că și firmele de colectare a deșeurilor ar trebui să aibă un rol important.
În ceea ce privește soluțiile, 40% dintre români susțin că sancțiunile financiare și legale sunt cele mai eficiente măsuri împotriva aruncării necontrolate a gunoaielor. De asemenea, 18% cred că schimbarea sistemului de educație ar fi o soluție bună, iar 14% optează pentru modificarea politicilor publice. În schimb, 10% văd în campaniile de conștientizare un pas important pentru protejarea mediului.
Motivația românilor de a acționa
Întrebați ce i-ar determina să se implice mai activ în combaterea problemelor de mediu, 47% dintre români au menționat dezastrele naturale, în timp ce 46% ar fi mai dispuși să acționeze dacă zona în care locuiesc ar fi amenințată. O criză ecologică ar fi un motiv de implicare pentru 41% dintre respondenți.
WWF-România continuă să fie una dintre cele mai importante organizații dedicate conservării mediului în țara noastră, cu proiecte de protecție a unor regiuni valoroase precum Maramureș, Transilvania, Delta Dunării și Carpați. WWF-România face parte din rețeaua globală WWF, activă în peste 100 de țări, având o experiență de peste 60 de ani în protejarea naturii.
Comentează pe FACEBOOK