România este în prezent unul dintre liderii Uniunii Europene în ceea ce privește competitivitatea, investițiile și inovația în sectorul de telecomunicații, a declarat Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în cadrul unui forum de specialitate.
„În luna iunie am marcat 76 de ani de relații diplomatice între România și Israel, un moment ce subliniază nivelul ridicat de colaborare dintre cele două țări. În ultimele decenii, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană, în general, și ANCOM în România, în special, au făcut eforturi consistente pentru a oferi un mediu competitiv în telecomunicații. România se remarcă astăzi ca unul dintre cele mai bune exemple din UE în ceea ce privește concurența, investițiile și inovațiile în acest sector.”
„Acoperirea cu fibră optică este cea mai extinsă din Uniunea Europeană, datorită unei competiții eficiente. În plus, datorită tarifelor accesibile, rețelele care oferă viteze de până la 100 Mbps au o acoperire de 94% la nivel național. România se clasează pe locul trei în UE și în privința conexiunilor de 1 Gbps, ceea ce a permis dezvoltarea continuă a sectorului IT&C în țară în ultimele decenii.”
„Aceste progrese au avut un impact major asupra conectivității, securității cibernetice și dezvoltării digitale, iar capitalul uman din România a jucat un rol esențial, având unul dintre cele mai mari procente de absolvenți în domenii tehnice din Uniunea Europeană”, a explicat Zgonea.
În cadrul discursului său, președintele ANCOM a evidențiat și importanța actualizării reglementărilor privind securitatea rețelelor.
„Am modificat recent regulamentele de securitate a rețelelor, astfel încât furnizorii de servicii din România să fie mai bine pregătiți în gestionarea riscurilor de securitate. De acum înainte, impactul incidentelor va fi evaluat nu doar cantitativ, ci și calitativ.”
„Aceste ajustări legislative au ca scop susținerea unui cadru competitiv și stimularea inovației, fiind esențiale pentru implementarea noilor tehnologii, cum ar fi blockchain, platforme digitale deschise, metavers și Big Data, care au un potențial semnificativ de a aduce progres economic și oportunități pentru afaceri și cetățeni”, a adăugat oficialul ANCOM.
Tehnologiile emergente și oportunitățile economice pentru România și Israel
Valeriu Zgonea a subliniat, de asemenea, că tehnologiile emergente pot deveni motoare ale dezvoltării economice și sociale atât pentru România, cât și pentru Israel, dacă sunt abordate prin cooperare și transparență.
„Avem multe provocări de depășit, dar, prin colaborare și responsabilitate, putem transforma aceste noi tehnologii în instrumente de progres. Nimeni nu poate atinge succesul de unul singur într-o economie globalizată, iar parteneriatele inteligente și reglementările eficiente sunt cheia pentru a naviga către cea de-a cincea revoluție industrială.”
„Invit companiile israeliene să exploreze oportunitățile din sectorul tehnologic românesc. ANCOM va rămâne un partener de încredere pentru mediul de afaceri, continuând să acționeze ca un organism de reglementare activ și transparent, deschis dialogului cu toate părțile interesate, în beneficiul atât al industriei, cât și al consumatorilor”, a concluzionat Zgonea.
Evenimentul „România – Israel Homeland & Cybersecurity Forum” a fost organizat de Ambasada Israelului în România în parteneriat cu Institutul de Export și Cooperare Internațională din Israel.
Comentează pe FACEBOOK