marți 18 martie 2025

Producătorii de sucuri și băuturi răcoritoare se răcoresc cu amenzi de două milioane de lei din partea ANPC

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Pe parcursul a 11 zile, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat controale tematice la mai mulţi operatori economici care produc sau comercializează sucuri şi băuturi răcoritoare. Ca rezultat, aceştia au fost amendaţi cu aproximativ două milioane de lei pentru încălcarea legilor şi normelor privind protecţia consumatorului.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), transmis marţi, au fost efectuate controale la 641 de operatori economici din întreaga ţară, inclusiv distribuitori, magazine, staţii benzină şi producători. Din aceştia, au fost constatate deficienţe în cazul a 516 dintre ei.

Pe lângă aceasta, s-au verificat și aproximativ 245.000 de litri de băuturi răcoritoare, sucuri și nectaruri de fructe, dintre care peste 84.000 de litri nu respectau prevederile legale în vigoare pentru protecția consumatorilor.

După ce au depistat o serie de nereguli, agenții ANPC au luat măsuri drastice pentru a proteja consumatorii. Au fost aplicate 416 amenzi în valoare de aproximativ două milioane lei și s-au dat 206 avertismente. De asemenea, s-a decis oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 6.500 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe în valoare de peste 42.000 lei, care erau improprii pentru consumul uman.

sucuri
amenzi-pentru-producatorii-de-sucuri-si-bauturi-racoritoare

Printre neregulile constatate se numără: vânzarea de băuturi cu ambalaje deteriorate; vânzarea de produse cu data durabilității minimale depășită; vânzarea de produse care au denumiri neconcordante cu lista ingredientelor; comercializarea de sucuri în vrac fără informații despre aditivi sau avertizare nutrițională; vânzarea de băuturi răcoritoare fără avertismente privind ingrediente care pot afecta negativ copiii și atenția lor; comercializarea produselor fără elementele de identificare – caracterizare sau alte informații traduse în limba română pe etichetă.

În plus, nu se respectau condițiile de depozitare și vânzare a băuturilor răcoritoare, sucurilor și nectarurilor de fructe (la temperatura camerei, expuse direct la soare, nu într-un loc răcoros așa cum indică producătorii, chiar pe podea etc.).Unele dintre neregulile constatate în supermarketuri sunt: utilizarea de echipamente frigorifice neigienizate, care acumulează praf, impurități și mucegai, cu resturi de produse și ambalaje; folosirea de agregate frigorifice uzate, cu grătare ruginite; practici comerciale incorecte, cum ar fi afișarea imaginilor de fructe pe etichete, când ingredientele reale includ arome sau concentrate din alt tip de fructe; absența afișării sau afișarea în mod confuz a prețurilor; nerespectarea reglementărilor privind promoțiile și modalitățile de indicare la raft a garanțiilor conform Sistemului Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalajele reciclabile; lipsa unei autorizații de funcționare.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro